Польща починає добровільну підготовку молоді безпосередньо в армії на платній основі в літніх таборах

Держава подає це як альтернативу літнім підробіткам. Взяти участь в ініціативі закликають всіх бажаючих у віці від 18 до 35 років.

Розваги чи підготовка до війни

Проект планують запровадити вже цього року. Назва програми досить мирна – “Канікули з армією”. Його основна мета, яку проголошують автори ідеї, – здобуття нових навичок, що можуть знадобитися в армії у воєнний час, а також загальне ознайомлення з тим, що ж собою являє та як працює Військо Польське. Він діяв в Польщі і раніше, але в менших масштабах і не мав матеріальної винагороди. Починаючи з цього літа програма значно розшириться. До “Канікул з армією” закликають долучитися як чоловіків, так і жінок.

Виникла така ідея через те, що влада неодноразово підкреслювала необхідність термінової і результативної перебудови стратегії оборони членів Європейського Союзу. Оскільки інші країни не виявляють такої зацікавленності і відверто ігнорують визнання того, що оборонна стратегія геть застаріла, Польща вирішила вдатися до рішучих кроків сама. Звичайно, це викликано тим, що в разі експансії Росії далі на Захід саме Польща стане однією з перших країн-мішеней. 

Ще й заплатять

Програму “Канікули з армією” прокоментував Міністр оборони. Він наголосив, що плата за перебування молоді в таких таборах – це інвестиція в безпеку всього народу. Очікується, що молоді чоловіки і жінки вже цього року матимуть змогу долучитися до ініціативи. Після проходження повного курсу кожен з них зможе отримати 6 тисяч злотих (в перерахунку на гривні це близько 59,8 тисяч).

Спеціалісти вважають, що більшістю тих, хто виявить бажання пройти курс “Канікули з армією”, будуть люди віком до 25 років, особливо, випускники шкіл та ліцеїв, які ще не мають постійної роботи, але мають бажання заробити влітку. Сподіваються, що для багатьох з них це буде першим кроком на шляху вступу на службу в армію. Також очікується, що великий відсоток становитимуть студенти вищих навчальних закладів. 

  • Раніше стало відомо, що Польща під час свого головування в Євросоюзі представить проблему оборони своїм основним вектором у 2025 році. Країна третій рік поспіль збільшує видатки на оборону через вторгнення Росії в Україну.
  • Перебіг цієї війни викликав великі дискусії серед лідерів Євросоюзу з приводу того, які саме оновлення потрібні втілити в оборонному секторі на тлі нових наростаючих загроз. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *