Польща рветься вступити у війну

Польща – держава, на адресу якої Росія висловлює відкриті погрози. Як реагує на це польська влада і народ?

Позиція Дуди

Свою думку і офіційну позицію Президент Польщі висловив під час промови з приводу річниці Листопадового повстання, яка відзначається щороку. Основні тези такі:

  • Річ Посполита неодноразово стикалася з загрозою для свого суверенітету з боку Росії, достатньо згадати 3 трагічні поділи і припинення існування держави в ХVIII і XIX столітті. Всі 3 рази Російська імперія зазіхала на польську територію.
  • Військова агресія Росії – не новий інструмент у встановленні зони впливу на цих територіях навіть за останні 100 років.
  • На даний момент Республіка Польща є членом НАТО і має прекрасний потенціал для протистояння.
  • Влада розуміє, що з тим політичним курсом, який зараз наявний в РФ, вона становить загрозу для всієї Європи, а в першу чергу – саме для Польщі.
  • Наразі ймовірність участі армії РП у воєнному конфлікті, спровокованому Росією, дуже висока. Країна повністю підготовлена до такого розвитку подій.

Потрібно розуміти, що такі гучні заяви не просто свідчать про позицію влади. Вони означають, що її вже обговорили з іншими світовими політиками і отримали підтримку своєї позиції з цього приводу.

А що народні маси?

Дехто чекав на загострення суспільного негативного ставлення до українців у Польщі і на зростання агресії після трагедії в Пшеводуві 15 листопада, коли біля українського кордону впали 2 ракети, що призвело до загибелі людей. Проте, сталася діаметрально протилежна річ: більшість пересічних поляків виказали ентузіазм, тому що сприйняли це як достатню підставу для вступу у війну. Виявилось, що народні маси готові до радикальних дій.

Можна зробити висновок, що польське суспільство зараз так же одностайно налаштоване у відношенні дій Росії, як і українське з перших днів повномасштабного вторгнення. Це дає РФ розуміння, що наступ в бік Європи практично приречений на провал.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *