Польща і Україна: дружбі кінець?

Днями між Україною та Польщею стався інцидент, на тлі котрого добрі відносини і взаємні запевнення у вічній дружбі різко потьмяніли. Причина – українське збіжжя, яке перешкоджає польській економіці.

Справа, що затягнулась

Напруженість виникла ще минулого року. Стосувалось це експорту українського зерна. Транзит цього товару різко вдарив по доходах польських фермерів, які вдалися до крайнього заходу, а саме – погрожували блокуванням доріг на шляху українського Президента під час офіційного візиту до Варшави.

Польща ввела ембарго на ввоз зерна з території України, а тепер має намір подовжити його. На фоні припинення дії чорноморської зернової угоди такий крок є ще одним цвяхом в гроб української економіки. Свідомі цього і у Варшаві. Саме тому український Премʼєр-міністр Шмигаль прокоментував це як недружню дію.

Взаємні обурення

Далі події розвивалися блискавично:

  • Глава канцелярії Президента Польщі заявив про те, що Україна веде себе невдячно відносно сусіда, який так багато допомагає з початку повномасштабного вторгнення.
  • Міністерство закордонних справ України викликало посла Польщі Бартоша Цихоцького для розʼяснень цієї позиції.
  • Польський Премʼєр-міністр Матеуш Моравецький обурився через виклик посла.

Всього за один день звелися нанівець намагання двох країн створити образ єдності і взаємної підтримки, адже новини про те, що відбувається в дипломатичному полі, швидко розповсюдились у ЗМІ далеко поза межами України і Польщі. В цих двох країнах взагалі виникла справжня інформаційна буря. 

Латальщики дірок

Такий скандал, очевидно, грає на руку противникам України. Проте, є сподівання, що справу вдасться владнати.

Першим до здорового глузду закликав Президент України Зеленський, який наголосив, що взаємні образи і недружні заяви викликані емоціями. На його думку, треба дати напрузі вщухнути, щоб шукати рішення з холодною головою.

Міністерство закордонних справ Польщі теж запевнило, що мета їх дипломатичної роботи – взаємна повага та збереження національних інтересів обох країн. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *