Політики атакують Китай: від вмовлянь до ультиматумів

Концентрація новин зі згадкою про КНР досягла апогею, і це не збіг обставин. Саме зараз ця країна обирає свою подальшу стратегію, від якої залежить розвиток російсько-українського конфлікту. Лідер Китаю про це прямо не говорить, але аналітики вміють читати між новинних рядків. 

Боррель їде в КНР

Останнім часом кількість політиків, які бажають зустрітися з Сі Цзіньпіном, позамежна. До їх шерег долучився і Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель. Він зазначив, що напередодні поспілкувався з цього приводу з держсекретарем США Блінкеном. Основна кнопка, на яку збирається тиснути Боррель – членство Китаю в РБ ООН, яке не поєднується з підтримкою агресора.

Урсула фон дер Ляйен

Голова Єврокомісії ще кілька тижнів тому заявила: подальші відносини між ЄС і КНР напряму залежать від того, яку позицію обере китайський уряд стосовно Кремля. Вона підкреслила, що саме Сі Цзіньпін може кардинально змінити правила гри у російсько-українській війні.

Президент Франції

Макрон офіційно висловив своє ставлення до поточної ситуації перед тим, як полетіти в КНР. Він прямо сказав, що Китай має критичний вплив на конфлікт, який може привести до катастрофи. Саме тому Президент Франції вважає: потрібен безпосередній і постійний контакт з китайцями. Сам він має намір чітко обмалювати перспективи Китаю в разі підтримки Росії і при зберіганні нейтралітету. 

Президент Іспанії

Педро Санчес один з перших відвідав Пекін, де закликав до контакту з Зеленським, щоб розглянути мирний план з 10 пунктів, підготовлений українським урядом. Чи була спроба вдалою, поки що невідомо.

Результат буде?

Щоб зрозуміти, чи буде атака вмовлянь та ультиматумів корисною, треба звернути увагу на дві основні підказки:

  • Зустріч в Москві з лідером Китаю дещо розчарувала російський уряд. Бажаного повномасштабного зближення не відбулося, Сі Цзіньпін обмежився широкими загальними жестами в межах дипломатичної етики.
  • Пресс-секретар Президента РФ Пєсков частково піддав критиці план врегулювання конфлікту між Росією і Україною, який запропонувала КНР. Він повідомив, що декотрі пункти там неможливо виконати.

Чи буде результат від спільних зусиль, які зараз демонструє Європа, покаже найближчий час. Проте, можна однозначно стверджувати: Захід прикладає неабияких зусиль, щоб залучити Китай на свою сторону.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *