Посильна допомога: чи отримає Київ гелікоптери з Північної Македонії?

Декілька днів тому Генштаб збройних сил колишньої югославської республіки Північна Македонія (РСМ) схвалили передачу збройним силам України партії військових вертольотів Мі-24. Згідно з офіційною інформацією, йдеться про 12 одиниць таких машин. При цьому дата постачання тримається в найсуворішому секреті. Чому?

Як заявила напередодні у своєму виступі міністр оборони РСМ Слов’янка Петровска, відправляючи в Україну відповідні гелікоптери, офіційний Скоп’є фактично приєднується до міжнародної коаліції, яка надає Києву посильну військову підтримку. «Це посилить міць ЗСУ у боротьбі проти агресора», – резюмувала, зокрема, вона. Крім того, Петровська наголосила, що українські льотчики «добре знаються на старій радянській техніці, і їм не доведеться переучуватися для ведення боїв у небі».

Слід зазначити, що остаточне рішення про передачу Україні північно-македонських вертольотів має бути санкціоноване урядом РСМ. А тут можуть виникнути непередбачені обставини. Низка опозиційних політиків у цій балканській країні практично в один голос стверджує, що такий своєрідний «жест доброї волі» підірве боєздатність армії самої Північної Македонії. Ні для кого не секрет – ситуація в цій країні далека від спокою. Через внутрішні суперечності та загрозу нових зіткнень на міжетнічному ґрунті в прикордонних з Албанією районах влада Скоп’є змушена виділяти нечувані за місцевими мірками кошти. «У таких умовах ми просто не можемо «розкидатися» бойовими машинами, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE північно-македонський експерт Деян Рістовки. – У найближчому майбутньому наша країна явно не поповнить авіапарк своєї армії новими вертольотами».

На це у Міноборони РСМ успішно парирували. Мовляв, термін експлуатації зазначених Мі-24 давно минув. Більше того – більшість із цієї партії гелікоптерів взагалі не використовувалася протягом останніх 15 років. За деякою інформацією, найближчим часом замість «подарованих» Києву машин Північна Македонія придбає у США два сучасні аналоги. Втім, грошей на цю покупку у скарбниці Скоп’є немає.

Як зазначили європейські оглядачі, рішення про передачу Україні гелікоптерів покликане підвищити міжнародний імідж Республіки Північна Македонія та максимально наблизити цю країну на потенційний вступ до Північноатлантичного альянсу. Чи спрацює ця схема – покаже час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *