Початок: Болгарія, Румунія та Туреччина спільно знищуватимуть міни в Чорному морі

Влада одразу трьох держав причорноморського регіону оголосила про намір реалізувати масштабну програму зі знищення плавучих мін у Чорному морі. Згідно з офіційною інформацією, Болгарія, Румунія та Туреччина залучать до знешкодження вибухонебезпечних конструкцій нинішнього періоду російсько-української війни своїх найкращих морських саперів. Автори проекту впевнені, що вже за два-три роки судноплавство в окремо взятих відповідних районах стане “абсолютно безпечним”.

Згадана ідея аж ніяк не є утопією. Майже щотижня в тому самому Чорному морі з’являються десятки мін виробництва Росії та України. Деякі з них через сильні шторми зриваються із кріплень в українській та російській акваторії, “мігруючи” до прибережних територій суміжних держав. Щоб запобігти цьому, раніше Румунія та Болгарія посилили свої угруповання ВМС новими судами-тральщиками.

Деталі програми Софії, Бухареста та Анкари на даний момент не розголошуються. Відомо лише, що її основні пункти обговорювали напередодні під час зустрічі міністрів оборони країн Північноатлантичного альянсу в Брюсселі. “Наше завдання полягає у створенні максимально безпечних умов для проходу кораблів основними морськими шляхами”, – резюмував керівник турецького оборонного відомства Яшар Гюлер.

Передбачається, що на зазначені роботи з “очищення” кожна з країн-учасниць проекту виділить до кінця поточного року загалом $500 тис. Надалі до фінансування будуть залучені як місцеві, так і міжнародні неурядові організації. “Немає жодних сумнівів, що у разі успіху програми до неї приєднаються Сполучені Штати Америки, Великобританія та інші зацікавлені країни – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський оглядач Вільям Конноллі. – У цьому випадку можна буде говорити про повний успіх такого важливого почину” .

Як реалізовуватиметься проект насправді – з точністю не може сказати ніхто. У свою чергу його ініціатори пообіцяли надавати міжнародній громадськості регулярні звіти про виконану роботу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *