Початок кінця: чи призведе ситуація в Техасі до розвалу США

Ситуація у Техасі стала найбільшою американською внутрішньою кризою останніх років. Навіть політологи сперечаються з приводу того, які наслідки вона нестиме. Давайте дізнаємось, що насправді відбувається і чи можливий мирний варіант вирішення. 

З чого почалося

Техас – дуже великий американський штат, який має найбільший кордон з Мексикою. Більше того, раніше Мексика була набагато більшою, але пізніше втратила свої території, які тепер стали такими американськими штатами:

  • Аризона;
  • Каліфорнія;
  • Колорадо;
  • Невада;
  • Нью-Мехіко;
  • Техас. 

Саме тому склад населення тут дуже змішаний, а міграційні процеси не вщухають досі. Нелегальні мігранти штурмують кордон Мексики і Техасу як в прямому, так і в переносному сенсі слова.

Щоб якось утримувати контроль, була задіяна місцева гвардія. Це супроводжувалося гаслами, що країна не ладна справитися з потоком нелегалів. Проблема полягала в тому, що при цьому співробітникам американської прикордонної служби, яка керується з Вашингтону і стабільно іиконує тут свої обовʼязки, заборонили доступ до кордону. Через це міністерство юстиції звернулося до федерального суду, а сам Техас у відповідь заговорив про непокору рішенням центру і про перспективу відділення від США. 

Це було оголошено техаським губернатором Ебботом, і найголовніше, що його підтримали 25 штатів і майбутній кандидат в президенти Дональд Трамп.

Військових більшає

Оскільки лише за останні три роки в країну через американо-мексиканський кордон всередину американських штатів проникло більше восьми мільйонів осіб, вони зосереджуються не лише в Техасі, а розпорошуються і далі. Тому губернатор Оклахоми теж виразив готовність направити військові підрозділи на допомогу, якщо про це попросять. Про те саме заявив і губернатор Флориди.

Таким чином, ситуація все більш віддаляється від мирного вирішення. Характерно, що при цьому всі губернатори, які підтримали Техас, звинувачують чинного Президента США Джо Байдена в бездіяльності, відсутності контролю і в політичному безсиллю.

Більшість політологів сходяться в одному: ситуація загострена штучно, хоч підґрунтя для неї дійсно існує. Головна причина – політична боротьба напередодні виборів між двома кандидатами – Трампом і Байденом.

Зараз постає кілька глобальних питань:

  • чи закінчиться протистояння мирним шляхом;
  • чи ладен один з кандидатів принести в жертву стабільність федерації заради того, щоб отримати владу;
  • чи готовий Байден контролювати ситуацію жорсткими методами.

Є ще один фактор: схильність самих американців до ідентифікації себе як нації і вірність загальним національним ідеям. Чи переможе це у свідомості американців, покаже найближчий час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *