“По-вашому не буде”: американські сенатори проти обʼєднання допомоги Україні та Ізраїлю

Після того, як в США ледве не стався шатдаун на фоні розбіжностей щодо збільшеної допомоги Україні, було вирішено обʼєднати виділення коштів для української і ізраїльської армії у спільний пакет. Таким чином намагались подолати спротив республіканців, які давно виступають проти активного фінансування українсько-російської війни. Але знову почалися перепони.

Не клеїться

Тепер пакет, який раніше вирішили поєднати, хочуть розділити. Для цього готується окремий законопроект, згідно якого фінансова допомога для Тель-Авіва і Києва повинна бути розділена.

Це буде мати два ефекти:

  • Подолається невдоволення Палати представників, що дозволить швидше надати допомогу Ізраїлю, адже подальше затягування погіршує ситуацію в ізраїльсько-палестинському конфлікті.
  • Посиляться проблеми адміністрації Байдена, який анонсував 106 млрд доларів військової допомоги Україні. 

Справа погіршується тим, що за останній місяць кількість представників, які проти посилення підтримки України, виросла: тепер їх більше, ніж половина конференції республіканців.

Поодинокі голоси

Але є і впливові політики, які прикладають зусилля для того, щоб пакет фінансової допомоги залишався спільним. До них відноситься голова Республіканської партії в Сенаті Мітч МакКоннел. Він не припиняє закликів до інших сенаторів про те, що ініціатива адміністрації Байдена повинна бути підтримана. 

Однак доводиться констатувати той факт, що зараз зберігається небезпечна тенденція: сенатори говорять про те, що тема Ізраїлю їх обʼєднує, а тема України розділяє. Зберегти єдність допоможе виокремлення допомоги цим двом країнам за різними законопроектами. 

Знову шатдаун?

Але є ще один невирішений момент: остаточно затвердити держбюджет на наступний рік сенатори мусять до 17 листопада, бо саме тоді перестане діяти тимчасовий бюджет. На узгодження і вирішення всіх розбіжностей політикам давалося за законом 45 днів, і саме 17 числа вони спливуть. 

Не дивлячись на те, що ситуація все погіршується, в ній намітився певний позитивний зсув, Спікер Палати представників Майк Джонсон повідомив: допомогу можуть погодити, але для цього перед Україною поставлять умови, які треба буде виконати. Головна з них – детальна підзвітність про те, як саме використовуються надані ресурси. 

Майк Джонсон – нове обличчя на посаді спікера Палати Представників, якого обрали 25 жовтня. Можливо, саме він стане особою, яка зможе розвʼязати туго затягнутий політично-бюрократичний вузол.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *