Представники Білого дому розмовляли з Маском щодо Starlink для України

Ставлення середньостатистичного українця до Ілона Маска протягом війни змінювалось від щирої вдячності до звинувачень у зраді. Ентоні Блінкен розповів, що днями відбулась бесіда з керівником SpaceX щодо питання терміналів Starlink, наданих раніше Україні.

Рука допомоги

За запитом Михайла Федорова – голові Міністерства Цифрової Трансформації України – на самому початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Ілон Маск схвалив підключення країни до Starlink. До кінця 2022 року таких терміналів в України нараховувалося більше 20 тисяч.

Передумали

Майже рік ЗСУ успішно користувалися Starlink, і раптом SpaceX виказав незадоволення тим, як саме українська армія використовує термінали. Пояснили, що порушено умови, оскільки цілі поставки були виключно гуманітарні. До тих пір, поки інтернет був потрібен для звʼязку військових, це було нормальним, але як тільки його полачи використовувати для наступу і деокупації, це вже не сподобалось представникам SpaceX. На цьому фоні компанія вирішила обмежити роботу терміналів в Україні.

Секретні моменти

Позиція Ілона Маска змусила Білий дім ініціювати розмову з керівництвом компанії. Її предметом було використання Starlink в Україні. Повідомив про це Держсекретар США Ентоні Блінкен. Після спілкування представники ЗМІ задали політику питання з приводу того, чи просив Білий дім не обмежувати дію терміналів для ЗСУ, але Блінкен відповів, що не має права розголошувати хід бесіди з Маском.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *