Премʼєрка Італії відвідає Україну, щоб втерти носа Берлусконі

Італійська премʼєрка Джоржда Мелоні офіційно оголосила про свій візит до України. Чому це стало метафоричним ляпасом Берлусконі та які плани на цю зустріч покладає Київ – далі в статті.

Нещодавно Сільвіо Берлусконі, який очолює партію, що входить до складу Уряду Італії, завив про те, що не зустрівся б з Президентом України, якби надалі був премʼєром своєї країни. Ця фраза пролунала як коментар щодо зустрічі Мелоні з Зеленським у Брюселі. Таким чином він не лише зайвий раз продемонстрував свою відданність Путіну, якого вже не перший десяток років називає своїм другом, але й дискредитував діючу премʼєрку.

Заздрість чи тверезий розрахунок?

Берлусконі не такий новачок на політичній арені, щоб кидати в повітря зайві фрази, не розуміючи їх наслідків. Справжня причина його провокуючої заяви полягає в тому, що достатній відсоток італійців вважають підтримку Україні прямим шляхом до поглиблення кризи. Саме тому ці громадяни готові підтримувати будь-якого лідера-опозиціонера до діючої влади.

Сама Мелоні до минулих виборів не менш активно підтримувала російського лідера і проявляла політичні симпатії угорському Орбанові. Але пізніше, після очолення уряду Італії її позиція стосовно України стала однозначною: Росія – агресор. Звичайно, це не означає, що думка Мелоні змінилось, просто є певний політичний тиск з боку інших серйозних гравців на міжнародній арені, яких не можна ігнорувати. Премʼєрка вже не може так вільно розпоряджатися собою, як раніше, і мусить враховувати загальні тенденції.

Берлусконі тим часом може зібрати вершки з незадоволеного цією зміною електорату і підготувати значну армію прихильників до наступних виборів.

Сподівання Києва

Перед візитом в Україну Джорджа Мелоні зустрінеться у Варшаві з премʼєр-міністром Польщі Моравецьким, а вже потім відправиться в столицю України. Тим самим премʼєрка покаже Берлусконі своє ставлення до його висловів.

Очікується, що у Києві вона повідомить про пакет військової допомоги, сформований разом з Францією. Відомо, що ці дві країни збираються надати ЗСУ ППО SAMP/T.

Італія і раніше надавала допомогу Україні, проте подробиці ніколи не розголошувалися. За деякими даними це були:

  • реактивні системи залпового вогню;
  • артилерійські системи Panzerhaubitze;
  • БМП.

Зараз зʼявилась інформація, що Італія і Франція домовились з приводу передачі ППО вже весною. Окрім того, очікується замовлення 700 ракет ракет Aster-30, необхідних для цих систем ППО.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *