Призначення Герасимова командуючим окупаційними військами РФ – красномовна рокіровка

Початок року ознаменувався змінами у вищому воєнному керівництві російської армії. 11 січня стало відомо, що командувачем угрупуванням військ начальника генерального штабу РФ замість Сергія Суровікіна назначено Валерія Герасимова. Натомість Суровікіна понижено до заступника Герасимова. Що означають такі кадрові перестановки?

Військові експерти зазначають, що такі зміни свідчать про два важливі моменти:

  1. Розпочалась боротьба за владу.
  2. Ставки на війні підвищились.

Обидва фактори варто розглянути детальніше, щоб розуміти сенс того, що відбувається.

Хто водитиме

Особи, які були надважливими на минулих етапах війни, стали зараз незручними. Засновник ПВК Вагнер Пригожин і голова Чечні Кадиров зіграли свою роль, але тепер вони не хочуть самостійно піти з арени по-доброму. У них з самого початку були нездорові амбіції щодо влади, і давати хід цим амбіціям насправді ніхто не збирався. Проте, їх ілюзії були вигідні Кремлю, поки додавали ентузіазму в тилу та на фронті.

Але сьогодні підхід змінився, і Пригожин з Кадировим вже не такі потрібні, як раніше. Їх намагаються усунути, і хоч вони ще не прийняли такого перебігу подій, проте починають прозрівати. Це неминуче приведе до загострення внутрішніх суперечок. Чим вони можуть закінчитися – найважливіше питання, тому що в крайньому випадку можливе навіть зʼясування стосунків з використанням зброї та БТРів в межах Москви.

Підвищення ставок

Оскільки Герасимов – керівник Генерального штабу збройних сил Росії, то його призначення явно демонструє: відсутність явних перемог в ході так званої СВО викликає неабияке занепокоєння в Кремлі. Якщо Герасимову вдасться те, що не вдавалося його попередникам, це підвищить його позиції і приведе до нового витка карʼєри, про який, можливо, він раніше і не мріяв.

З іншої сторони, зрозуміло, що призначення осіб такого високого рангу вказує на те, що значення СВО лише зростає. Зрозуміло, що для захисту своєї репутації і демонстрації ефективності новопризначених будуть кинуті всі сили і використані відчайдушні методи. Це не залишає ілюзій: найближчі 2-3 місяці стануть дуже важкими і вирішальними. Саме до такого розвитку подій готуються зараз армії з обох сторін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *