«Принципова справа»: чому Ердоган хоче стати посередником у переговорах між Москвою та Києвом

Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган виступив із заявою, в якій наголосив намір офіційної Анкари врегулювати питання транспортування українського зерна до Африки через турецькі протоки Босфор та Дарданелли, а також посадити Москву та Київ за стіл переговорів. За його словами, зараз турецька держава «вкрай зацікавлена» у якнайшвидшому відновленні миру в Україні. Чи вдасться Ердогану нова миротворча місія?

Одразу слід уточнити: свою заяву Ердоган зробив у телефонній розмові із президентом РФ Володимиром Путіним. Причому, за деякими даними, вказана розмова відбулася саме з ініціативи лідера Туреччини. Ні для кого не секрет, що за останні два – відколи Росія в односторонньому порядку вийшла з так званої «зернової угоди» – Анкара, яка на пільгових умовах пропускала судна з сировиною через свої протоки, не тільки втратила значний фінансовий прибуток, але й втратила чимало балів на дипломатичній арені.

«Відновити реноме у цьому контексті для Туреччини сьогодні є справою принципу, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE турецький оглядач Акіф Ідіз. – Анкара дійсно має всі шанси зміцнити свій імідж на міжнародному рівні, і втрачати ці шанси Ердоган не має наміру». Як зазначив Ідіз, у найближчому майбутньому слід очікувати чергових спроб глави Туреччини заявити про себе як серйозний гравець на геополітичній арені».

Деталей телефонної розмови Ердогана та Путіна немає. І, мабуть, не буде. Відомо лише одне: головним посилом мови турецького керівника став заклик до Заходу та Росії «об’єднатися для створення комфортних умов виконання (або поновлення – кому як більше подобається) «зернової угоди».

Чи взагалі буде реалізована ця ініціатива Ердогана, поки незрозуміло.

Насамперед, незрозуміло тому, що президент України Володимир Зеленський, який має відповідну інформацію, на неї не відреагував. Про думку Володимира Путіна взагалі нічого не повідомляється.

Як би там не було, Туреччина рано чи пізно стане учасником мирних переговорів між Україною та Росією. Ось тільки виникає питання – в якій саме якості.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *