Причина вагома: заміна Премʼєр-міністра Франції

На тлі підготовки Президента Франції Еммануеля Макрона до оголошення про перестановки в кабінеті міністрів Премʼєр-міністр Елізабет Борн повідомила про свою відставку. Що змусило її до цього кроку і хто став наступним на посту?

Першим про це рішення стало відомо з заяви адміністрації Президента. При цьому одразу підкреслили, що Борн не йде з політики і не полишає уряд: вона буде займатися нагальними потребами, зокрема тими, які стосуються призначення нового премʼєра.

Але із самої заяви про відставку стає зрозуміло, що Борн неохоче залишила свій пост: “Хоч я і змушена оголосити відставку мого уряду, я ще раз нагадую, як пристрасно ставилась до місії”, – написала посадовиця. Так закінчився довгий ланцюг керівних посад в уряді, який тривав з 2017 року. Доречі, Елізабет Борн стала другою жінкою, що працювала Премʼєр-міністром.

Навіщо?

Є кілька версій того, чому Борн була змушена піти з посади. Більшість коментаторів сходиться на тому, що кардинальні перестановки допоможуть “перезавантажити” центристське президенство Макрона, яке склалося останніми роками.

Два роки тому він зіткнувся з широким несприйняттям з боку французів  двох факторів:

  • пенсійна реформа;
  • імміграційне законодавство.

Це призвело до втрати підтримки під час парламентських виборів. В той непростий момент саме Елізабет Борн змогла владнати ці проблеми, але її посада традиційно стає “цапом відбувайлом”, як тільки президент починає шукати методи приборкання уряду.

Нова кров

Відомо, що Макрон не буде балотуватися на президентських виборах 2027 року, але чинна влада вважає критично необхідним перезапустити його уряд для запобігання можливого приходу на пост Марі Ле Пен, яку в кулуарах називають “подружкою Путіна”. Схоже. що саме в жертву цій меті і принесено Премʼєр-міністерку Елізабет Борн. 

Були очікування, що імʼя наступного посадовця на цю посаду Макрон назве вже ввечері того ж дня, проте цього не відбулось. Інтрига зберігалась до 9 січня. Тепер відомо, що посаду обійме колишній Міністр освіти Франції Габріель Атталь. Йому лише 34 роки, а в політиці він найбільше відомий через скандальну заборону носити у освітніх закладах жіночій мусульманський одяг, яка вступила у силу минулої осені. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *