Причини провалу бліцкріга

Британський Королівський інститут обʼєднаних служб (RUSI) оприлюднив висновок щодо причин, з яких в Україні не вдався план блискавичної війни. Основна причина невдачі – занадто висока секретність.


Яким був план

Планувалося, що повний захват територій триватиме 10 днів. Основним “козирем” вважався ефект неочікуваності і моральна спорідненість українського народу з російським, що завадить військовому протистоянню.

Наступним етапом зазначалася анексія захоплених територій, проведення референдумів і включення їх в склад РФ з дотриманням всіх формальностей, які можна буде предʼявити світовій спільноті.


Перемудрили

Проблема полягала в тому, що реальні плани знаходилися під таким ступенем секретності, що не доводилися до відома навіть найвищого військового керівництва. Це призвело до того, що армія на 24 лютого виявилась зовсім непідготовленою з тактичної точки зору.


У звіті Британського Королівського інституту зазначається, що стратегія, яка готувалася, не була доведена до вищого керівництва армії включаючи рівень заступників керівників управляння Генерального штабу. Про план вони дізналися лише за кілька днів до наступу. Провести за цей час хоч якусь підготовку було просто неможливо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *