Приїхав вирішувати: Жозеп Боррель у Києві

Візити високого представника з питань зовнішньої і безпекової політики в Україну завжди були індикатором того, що намічаються кардинальні зміни. Цей приїзд Борреля став четвертим за два роки повномасштабної війни. В звʼязку з ним виникла дуже цікава і неоднозначна ситуація.

Напередодні про візит не було відомо, що пояснюється питаннями безпеки високопосадовця. Проте, можна було припустити, як саме розвиватимуться події, адже днем раніше дипломат перебував з робочим візитом в Польщі, а останнім часом ця схема для завжди однакова: Польща – Україна – Польща. 

Головна тема

Навіть у Варшаві все крутилося навколо українських справ: тут Боррель повідомив про те, що є безпрограшний метод збільшити кількість зброї для Києва, зменшивши або припинивши постачання іншим країнам. Адже з мільйона снарядів, які ЄС обіцяв надати для ЗСУ в 2023 році, лише до березня 2024 року в кращому випадку забезпечать лише половину. 

В Україні Жозеп Боррель затвердив довготермінову підтримку Києву з боку країн Євросоюзу. Передбачається, що до кінця 2024 року сума допомоги буде щонайменше 21 млрд євро. “Щонайменше” – тому що поки не всі члени остаточно надіслали інформацію про свій внесок, і він може збільшитись. 

Сумнівний натяк

Офіційні заяви були багатообіцяючими і повністю в рамках загального протоколу. Але відбувся і один неоднозначний момент. Разом з Боррелем в Київ завітав і його спеціальний радник – дипломат Заїкі Лайді. Чоловік виклав на своїй сторінці в соцмережі фото на фоні потягу, яким прибув до столиці, і у підписі прокоментував так: “Приїхав того дня, коли представники США вирішили “кинути Україну під автобус”. Фраза дуже гучна.

Її повʼязують насамперед з тим, що американська влада не узгоджує фінансову підтримку для Києва. Але, можливо, в цей день по внутрішнім каналам стало відомою ще якась інформація. Якщо це так, то вже скоро про це буде відомо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *