Проблеми будуть: НАТО все ближче до Росії

В кінці 2023 року Президент Росії Володимир Путін в своєму зверненні пообіцяв, що Фінляндія матиме проблеми через вступ до Альянсу. Що означає ця фраза і чи є привід для очікування подальшої ескалації на фінсько-російському кордоні, читайте далі в статті. 

Геополітична напруженість в цьому регіоні тягнулася давно, але непропорційно підвищилась не з моменту вибуху українсько-російської війни. Те, що Фінляндія, як і Польща, ніколи не виходила із зони територіальних інтересів Росії, безсумнівно. Але Польщу від РФ відділяє Україна, яка вже майже два роки виконує роль буфера, у Фінляндії ж такого географічного “щастя” немає. 

Спасатимуть?

В самій промові Путіна є важлива деталь, яку одразу зауважили для себе всі аналітики. Він сказав, що Фінляндію “взяли й затащили у НАТО”. І це попри те, що ніяких проблем між нею і РФ немає. Тобто, він свідомо підкреслив, що вступ до Альянсу – це не бажання жителів країни, її туди майже силоміць затащили. Не важко розгледіти в цьому риторику, яку від Президента РФ вже неодноразово чули: люди у Фінляндії цього не хочуть, ще трохи – і їх треба буде спасати. Отже, росіян вже готують до того, щоб у них не виникало почуття провини чи недоцільності вторгнення на територію іншої країни. Мотивація допомогою працювала не одне десятиліття, навіщо змінювати тактику. 

Все за планом

В чому ж саме будуть проблеми у Фінляндії? Володимир Путін одразу ж пояснив це. 

Справа в тому, що раніше в Росії було чотири основні військові округи:

  • Західний;
  • Центральний;
  • Південний;
  • Східний.

Тепер додатково сформують ще два – Ленінградський і Московський. Ленінградський стане відповіддю на підписання оборонного документу між Міністром оборони Фінляндії з США. В ньому йдеться про присутність американських підрозділів на фінських територіях, а також в передбачається використання військової інфраструктури американцями в разі необхідності. Ще в умовах прописано, що в разі загрози конфлікта присутність американських військовослужбовців і техніки може збільшитись. 

Зараз у Фінляндії існують обмеження законодавства, які забороняли розташування ядерної зброї в країні. Але 2023 року уряд звернувся з проханням зробити це, тож, ймовірно, законодавство найближчим часом буде змінено, щоб це відбулося на законних засадах. 

Вже друга

Таким чином Фінляндія стала вже другою країною, яка протягом 2023 року зробила запит на розміщення ядерної зброї. Першою була Польща

Що ще зміниться у Фінляндії внаслідок підписання угоди? Передбачається повномасштабна модернізація військових обʼєктів, на яких можна буде розмістити 64 винищувачі F-35. Саме вони є носіями ядерних ракет. Для них треба побудувати ангари і підготувати кваліфікованих спеціалістів, які зможуть обслуговувати спеціалізовану техніку. 

Передбачається, що вся військова логістика буде базуватися на основі залізничного сполучення між Торніо (знаходиться в прикордонній зі Швецією зоні) та містом Кеміряві, яке розташоване в годині їзди від Росії та в семи годинах від Мурманську, де локалізована головна база Північного флоту РФ.

Термін, який визначено для повного закінчення всіх робіт і початку функціонування баз – 2026 рік.

Отже, ситуація загострюється. Те, що це стане новим етапом напруженості між РФ та Заходом, вже невідворотньо. Тепер на кону  – вихід на Арктичні території.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *