Проблему з українським зерном вирішено: в Польщі збудують новий порт для України

Експорт українського зерна став першою сходинкою у найбільшому за останні десятиліття конфлікті між Україною і Польщею. Оскільки велика дипломатична суперечка на рівні голів держав сталася незадовго до виборів в Польщі, тут небезпідставно підозрюють політичні впливи під час передвиборчих перегонів. Але, здається, кризу подолано.

Після напруженої роботи Міністерства сільського господарства разом з першими особами країни рішення було знайдено: у Гданську – найбільшому портовому місті Польщі побудують новий порт, звідки здійснюватиметься експорт української агропродукції. Про це заявив Міністр Роберт Телеус. 

Закрутилося

Події розвивалися дуже швидко:

  • З 16 вересня Польща продовжила заборону на експорт зерна з України, хоч це суперечило рішенню Єврокомісії.
  • Україна у відповідь на це подала позов до Світової організації торгівлі.
  • Пізніше внаслідок діалогу позов було відкликано.
  • Прийнято рішення про побудову нового зернового порту в Польщі, який зможе обслуговувати потреби України.

Таке політичне рішення реалізується в дуже стислі терміни: вже відомо, що RSSI – Агропродовольча інвестиційна компанія Польщі – вже підписала з Гданським портом угоду. Це – державне бюджетне підприємство.

А хто платитиме?

Наразі невідомо, як відбуватиметься фінансування проекту, але дуже ймовірно, що в цьому приймуть участь 3 сторони:

  • Польща;
  • Україна;
  • Євросоюз.

Зрозуміло, що Україна, як воююча країна, має обмежені фінансові можливості. Найбільша частина коштів поступить з фондів ЄС, бо рішення про побудову було прийняте не без підтримки Євросоюзу.

Зерновий порт буде виконувати такі ж функції, як частково зруйнований російськими ракетними атаками порт в Одесі. Це дозволить покращити транспортування зернових.

Треба чимось поступитись

Порт у Гданську вже назвали “коридором солідарності”, адже він відкриває доступ українському збіжжю до моря.

Не лише політики, але й звичайні українці розуміють, наскільки важлива ця подія. Транспорт зерна по морю  вирішить багато проблем економіки України. Важливо памʼятати, що відсутність таких поставок, зокрема, в африканські країни, на руку Кремлю. 

Звичайно, є в такому рішенні і свої мінуси для українців. Так, раніше зернові термінали і порт для агропостачання були ключовими підприємствами в Одесі. Відкриття аналогічного порту в Гданську відтермінує ремонт в Одесі, позбавить одеситів багатьох робочих місць, місцевий бюджет – коштів. Але чимось доводиться жертвувати, щоб відновити експортний коридор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *