“Просимо почекати за дверима!”: Китай має намір проводити переговори щодо України без участі Росії

Не дивлячись на те, що Сі Цзіньпін на словах виказує підтримку РФ і особисто Путіну, експерти зазначають, що позиція Китаю  відносно війни останнім часом змінилась. Для Китаю затягування військових дій на території України несе небезпеку, тому в риториці Пекіна переважають вже зовсім інші настрої. Схоже на те, що Сі Цзіньпін готовий до втілення мирного плану, але не того, який представляв раніше Китай, а українського.

Зміна настроїв

Економічно, територіально і політично Китай дуже близький до Росії. Саме тому мирний план, запропонований свого часу Пекіном, наскрізь був просякнутий поступками в російський бік. Треба зазначити, що така позиція закономірна, адже негативних сторін від відкритої ворожнечі двох сусідів безліч. І проявилася б вона насамперед в економічному гальмуванні Китаю. 

Але, здається, прийшов той момент, коли китайська правляча верхівка зрозуміла: негативного від підтримки Росії більше, ніж позитивного. Саме тому Пекін вирішив взяти участь в заході, основна тематика якого – розгляд мирного плану, запропонованого Зеленським наприкінці 2022 року. 

Політичний барометр

При цьому позиція Китаю значно змінилась вже за останні місяці, і найкраще демонструють це міжнародні конференції щодо мирного плану України:

  1. Кінець червня 2023 року. Конференція в Копенгагені. Китай вирішив не відвідувати цей захід, який проходить за ініціативою Києва.
  2. Серпень 2023 року. Пекін  приймає рішення долучитись до учасників конференції, присвяченій мирній формулі із 10 кроків, які запропонувала Україна. 

Можливо, така радикальна зміна позиції обумовлена місцем проведення: якщо перший раз це була “недружня” Китаю Європа, то зараз країною, що прийматиме учасників, стане Саудівська Аравія. 

В колі “своїх”

Представником від Пекіну буде спецпосланник Лі Хуей, який займається західною дипломатією та питаннями мирного врегулюванню українського питання. Політологи припускають, що китайська риторика, яку будуть озвучувати в колі країн, які є партнерами України, надасть багато сюрпризів.

Як і в перший раз, представників від Росії на цьому міжнародному заході не буде.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *