Проста арифметика: чи зможе ЄС забезпечити Україну боєприпасами?

Напередодні представники одного з найбільших виробників військового спорядження в Європі – норвезької компанії Nammo – виступили із заявою, в якій фактично визнали нездатність європейських зброярів регулярно постачати Києву великі партії артилерійських снарядів. За словами експертів, таким чином Євросоюз не виконає дану Україні обіцянку вже до травня наступного року “повністю оновити арсенали ЗСУ”. Ця обставина загрожує українській армії серйозними проблемами.

У своїй спеціальній доповіді аналітики вказали, що на сьогоднішній день усі країни Об’єднаної Європи сукупно можуть виробляти не більше ніж 500 тис. одиниць зазначеної продукції щорічно. При цьому потреби збройних сил України становлять близько 600 тисяч таких снарядів щомісяця. “Це проста арифметика. У цих умовах ЗСУ, напевно, доведеться шукати додаткових постачальників боєприпасів”, – зазначає Nammo.

Втім, на запитання, де саме Київ зможе придбати снаряди, що бракують, у норвезькій компанії відповідати не стали. Очевидно, тому що точної відповіді тут не існує. “Україна може в черговий раз звернутися за допомогою до США та їхніх найближчих союзників, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський оглядач Вільям Конноллі. – Але в цій сфері Вашингтон має намір керуватися виключно власними інтересами, і немає жодних гарантій того, що Конгрес беззастережно схвалить подібні постачання.

Певну допомогу українській владі могли б надати Канада, Індія та Китай – країни з традиційно потужним військово-промисловим комплексом. Проте Оттава зосередила відповідне виробництво на потребах внутрішнього ринку, а Нью-Делі та Пекін не бажають навіть побічно втручатися в українсько-російський конфлікт.

Тим часом американська газета Politico підрахувала, що для забезпечення ЗСУ необхідної їм річної кількості снарядів ЄС знадобиться щонайменше 14 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *