Протести чи репресії: що в Росії візьме верх?

Протестні рухи в Росії періодично виходять на новий рівень: останні хвилі спостерігалися після повномасштабного вторгнення в Україну і загадкової смерті опозиціонера Олексія Навального. Але зараз ситуація з репресіями унікальна навіть для РФ.

Фактор страху

Зовнішня розвідка повідомляє, що це спричинено двома основними факторами:

  • страх перед Україною і прихованою діяльності різноманітних ДРГ в різних регіонах;
  • побоювання щодо росіян, які виказують все меньше підтримки владі і існуючому режиму. 

Більш того, експерти зазначають, що в сучасній Росії ситуація зрівнялася з часами Радянського Союзу. Такі дані оприлюднив керівник Служби зовнішньої розвідки України Литвиненко. 

При цьому оцінюються два фактори – це кількість переслідувані і терміни увʼязнення. І якщо по кількості спочатку догнали епоху Брєжнєва, а потім – і Хрущова, то з термінами увʼязнення вже доросли до часів Сталіна. 

Лише на початок 2024 року фігурантами переслідувань з політичних мотивів стала 1871 особа. І це наявні дані, а реальні можуть набагато відрізнятися в гіршу сторону. Також цифра катастрофічно зросла після смерті Навального, проте масштабів арештів ще ніхто не отримав, і навіть опосередковано про них судити пока не можна. 

На шляху до кінця?

Однак, спекуляції, які продовжують тягнутися і розвиватися після смерті опозиціонера у вʼязниці, в повній мірі відображають політичний портрет сучасної Росії. 

Таке погіршення ситуації з правами людини і придушенням не самого руху опору, а того, що навіть в перспективі може перерости в опір у майбутньому, повʼязане насамперед зі страхами Кремля стосовно власного народу. І хоча завдяки жорстким придушенням виникає ілюзія стабільності влади, насправді все інакше, і керівництво про це обізнане. 

Найнебезпечнішими факторами зараз є такі:

  1. По-перше, гіперцентралізація постійно спричиняє затримку ухвалення рішень, які чекають на місцях.
  2. По-друге, посилюються протестні рухи, такі, як наприклад рух дружин і матерів військовослужбовців, а такий же рух під час війни в Афганістані став причиною колапсу СРСР.

І хоча результат виборів у березні відомий зараніше (вважається, що менше 75% голосів на підтримку Путіна в результатах показати не дозволять), проте є багато “слизьких моментів”, які опозиція може використати на свою користь. Це:

  • сама процедура висунення Путіна на посаду;
  • ухвалення поправок;
  • наявність міжнародного ордеру на арешт тощо.

Все це ставить під питання легітимність виборів, які пройдуть в березні 2024 року, і опозиція цілком може використати всі ці сумнівні моменти для того, щоб розхитати ситуацію по максимуму і залучити до цього як внутрішні, так і зовнішні сили. А чи зможе спільнота скористатися такою нагодою, покаже найближчий час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *