Протистояння Ізраїлю та Лівану: чи можлива нова війна на Близькому Сході?

Рано-вранці 7 квітня цього року Ізраїль завдав масованого ракетно-бомбового удару по території Лівану. Це стало відповіддю Тель-Авіва на низку так званих провокацій з боку Бейрута, в ході яких ізраїльськими містами було випущено 34 ракети. Як стверджують незалежні експерти, ситуація, що склалася, може призвести до чергового витку напруженості в близькосхідному регіоні.

Згідно з офіційною інформацією, ситуація загострилася ще 5 квітня, коли внаслідок конфлікту палестинців та ізраїльтян на Храмовій Горі в Єрусалимі. На той момент група мусульман забарикадувалася в одній із споруд релігійного культу з метою не допустити здійснення обряду юдеїв у день Песаха (Іудейського Великодня – Ред.). У справу втрутилася ізраїльська поліція, яка фактично зняла блокаду будівлі. При цьому, за деякими даними, постраждали десятки людей. Декількома днями пізніше Ізраїль зазнав удару ракетами типу «Касам», випущеними із Сектору Газа та Лівану.

Далі ВПС Ізраїлю атакували об’єкти потенційних бойовиків у Газі, а потім обстріляли південні та східні райони Лівану, включаючи Долину Бека. Повідомляється про п’ятьох загиблих мирних громадян.

Що ж, по суті, відбувається у вказаному регіоні? Конфлікт виник у співах єврейського і мусульманського свят Песаха і Рамадану відповідно. «На цьому фоні конфлікт міг виникнути навіть через найменше непорозуміння, – сказав у спеціальному коментарі кореспонденту EURO-ATLANTIC UKRAINE арабський політолог Хасан аль-Дамі. – Наразі не можна з точністю говорити, хто скоїв провокацію в Єрусалимі і навіщо після цього Сектор Газа та Ліван з одного боку, та Ізраїль – з іншого – обмінялися ударами. У цьому випадку необхідна виважена позиція міжнародного співтовариства на рівні Ради Безпеки ООН. Інакше нова війна на Близькому Сході неминуча».

Слід зазначити, що згадане протистояння практично відсунуло другого план внутрішні проблеми Ізраїлю. Ні для кого не секрет, що по всій країні сьогодні відбуваються масові демонстрації проти непопулярної судової реформи. Протестувальники спалюють автомобілі та будівлі місцевих адміністрацій, а також закидають камінням та пляшками із запальною сумішшю поліцейські патрулі. «Нам наплювати на [імовірну] війну з Ліваном. Ми ведемо внутрішньополітичну боротьбу», – йдеться у маніфесті однієї із ізраїльських організацій.

Як би там не було, Ліван привів свою армію у стан підвищеної бойової готовності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *