Про що в Індії домовляться глави оборонних відомств ШОС?

Сьогодні, 28 квітня, у столиці Індії Нью-Делі стартує масштабна зустріч міністрів оборони країн Шанхайської організації співробітництва (ШОС). У саміті беруть участь глави військових відомств Росії, Китаю, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану та Узбекистану, а також запрошені чиновники з Ірану та Білорусії. Порядок денний заходу тримається в суворій таємниці, але незалежним аналітикам вдалося відкрити відповідну завісу секретності.

У своїх найкращих традиціях глава Міноборони Російської Федерації Сергій Шойгу, який прибув до Нью-Делі напередодні увечері, абстрагувався від будь-яких заяв щодо підписання домовленостей у рамках зазначеного саміту. І не рекомендував своїм закордонним колегам висловлювати свою думку щодо подібних перспектив журналістам. Проте недвозначно дав зрозуміти: розмова піде про зміцнення колективної безпеки в рамках ШОС. Іншими словами, розвиток систем обороноздатності за умов можливого протистояння з Північноатлантичним альянсом.

Про можливість такого протистояння нещодавно заявляв і міністр оборони Китайської Народної Республіки Лі Шанфу. Щоправда, тоді він мав на увазі намір США надати посильну військову допомогу частково визнаній державі Тайвань. Практично про це говорив і військовий міністр Ісламської Республіки Іран (ІРІ) Мохаммад-Реза Аштіані. “Тегеран зацікавлений у створенні альтернативної НАТО військової співдружності”, – резюмував, зокрема, він.

Втім, тут слід обмовитися. Справа в тому, що зараз у рамках ШОС про створення будь-якої альтернативи НАТО заявляє виключно Російська Федерація. «Для формування будь-якої чергової військової коаліції Москві знадобиться час, – сказав у коментарі для EURO-ATLANIC UKRAINE нідерландський експерт Олександр Мітц. – У рамках ШОС за короткий проміжок часу цього не вийде».

Що саме вийде через переговори відповідної зустрічі, можна лише здогадуватися. Ясно одне – представники Москви, Пекіна, Астани, Бішкека, Душанбе та Ташкента, а також Тегерана та Мінська намагатимуться виробити єдину позицію про так зване «стратегічне партнерство».

Спеціальне засідання глав МЗС країн ШОС заплановане на 4 – 5 травня цього року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *