Путін відкрив кіберфронт

The Guardian надав інформацію про московську компанію Vulkan, яка стала основною зброєю в “тихій” війні Путіна на просторах інтернету за допомогою хакерів. Джерелом даних став співробітник цієї компанії, який не підтримує політику своєї держави і обурений розвʼязанням війни проти України.

 Повномасштабне вторгнення стало останньою краплею, яка змусила інформатора надати інформацію з приводу того, як відбувається кібервійна Росії проти Заходу. Він впевнений, що її оприлюднення допоможе людям зрозуміти, яку небезпеку несе уряд РФ. Співробітник Vulkan змушений зберігати анонімність з питань власної безпеки, тому матеріалами він поділився з проектом  Paper Trail Media, який розташований в Мюнхені.

Інформатор надіслав електронні листи, внутрішню документацію, проекти, бюджети і контракти. Ці дані були надіслані до пʼяти спецслужб для перевірки, і всі вони зазначили, що файли щодо Vulkan оцінюються як справжні.

Ця інформація дає уявлення про те, що Москва завчасно вела активну підготовку до хакерських атак. Крім того, в файлах є “потенційні цілі” на території США та атомна станція у Швейцарії.

Чим займається Vulkan

Основний рід занять компанії – консультування з кібербезпеки. Цікаво, що вона входить в оборонно-промисловий комплекс РФ, а 12 років тому отримала виняткові держліцензії щодо роботи із секретними воєнними проектами.

Засновники компанії – випускники пітерської воєнної академії і колишні військові А. Марков і О. Іржавський. Головні принципи роботи в Vulkan красномовні: це жорстка оперативна таємність і заборона повідомляти іншим співробітникам, над яким проектом йде робота.

Всі повʼязані

The Guardian повідомляє, що компанія Vulkan повʼязана з такими структурами:

  • ФСБ;
  • ГРУ;
  • СЗР і ще ряд російських спецслужб.

Кібервійна, яку веде РФ, надала платформу для розвитку та реалізації кращим хакерам Росії.

Разом – сила

Vulkan для більш ефективної роботи співпрацювала з хакерською групою Sandworm, на рахунку якої є такі втілені проекти:

  • дворазове вимкнення електроенергії в Україні;
  • зрив Олімпійських ігор у Південній Кореї;
  • запуск сімейства шкідливих програм NotPetya, які завдали мільйонних збитків в Азії, Європі та Америці.

Обидві компанії розробили систему для проникнення в компʼютери, пошуки вразливих місць і формування розвідувальної бази, яка охоплює весь світ. Спільний проект Scan започатковано 5 років тому на замовлення Інституту інженерної фізики, що співпрацює з ГРУ. Аналітики вважають, що ціллю проекту є саме наступальні дії Росії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *