Сам не полетить або не дуже й запрошували: Путіна не буде саміті G20

Путін остаточно змирився з ізоляцією: після добровільної відмови від візиту в Туреччину Президент РФ прийняв рішення про те, що не полетить в Індію на зустріч країн-партнерів G20. Однак декотрі експерти вважають, що справа глибша, ніж здається.

Ні, не страшно

Основні причини відмови озвучив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков. Дві основні такі:

  • графік Президента зараз перенасичений, тому для G20 неможливо виділити час;
  • головний фокус діяльності Путіна сконцентрований на СВО, йому важко відволікатися на інші питання.

Звучить це не зовсім переконливо, адже графік посадовця такого рівня готується дуже завчасно. 

Готуй сани влітку

Офіційне запрошення, яке адміністрація отримала від організаторів саміту G20 – це лише фінальний акорд. Насправді готовність відвідати міжнародні заходи формується, виходячи з двох моментів:

  • актуальність для країни;
  • можливість відвідати цей захід офіційною особою.

Оскільки раніше Росія завжди відвідувала саміт G20, то можна зробити висновок, що в коло інтересів держави це входить. 

“Сердечно запрошуємо в інше місце в інший час!”

Зовсім інша справа з можливістю бути присутнім на саміті. З огляду на ордер на арешт від МКС поїздка Путіна за кордон – справа не така вже й проста, але річ не лише в цьому.

Основна проблема полягає в тому, що не всі голови держав-членів з огляду на новий статус звинуваченого в сфері міжнародного права радо вітають присутність Президента Росії в спільному товаристві. Це враховують і організатори, тому іноді легше відмовити одному, ніж пожертвувати присутністю кількох голів країн-членів організації. 

Розуміє з першого разу

Не виключено, що ініціатором відмови насправді в першу чергу є і сам Путін. Він прекрасно розуміє, що ті постановочні шоу, які в останні роки є нормою в Росії, не вдасться відтворити в Індії. Це означає, що на російського Президента посиплеться град питань, повʼязаних з війною в Україні. 

З цією думкою погоджується і Джонатан Ейял – міжнародний директор Royal United Services Institute у Великій Британії. Він зазначає, що вирізати “незручні” моменти, як це зазвичай роблять на російському телебаченні, не вийде, що прекрасно усвідомлює і Путін. Щоб не пошитися в дурні, йому простіше скасувати свій візит. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *