П’ять країн відстояли заборону на чотири українські товари: що сказала Єврокомісія

Польща сьогодні отримала від Європейської комісії проект ухвали про продовження заборони на імпорт українського зерна. Про це повідомив польський міністр сільського господарства Роберт Телус. За його інформацією, це рішення діятиме до 15 вересня.

Як відомо, на сьогоднішній день діє заборона на ввезення 4-х видів української аграрної продукції – пшениці, кукурудзи, насіння соняшника та ріпаку до 5 країн. Це Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина. Обмежувальні заходи мали діяти до 5 червня, тобто, до сьогодні.

Заборона на імпорт такої продукції була запроваджена ЄС 2 травня, щоб скоротити надлишок пропозиції зернових культур у країнах Східної Європи. Місцеві фермери скаржилися, що дешевше українське зерно робить внутрішнє виробництво збитковим. Тоді Єврокомісія заявила, що протягом цього періоду українська пшениця, кукурудза, ріпак та соняшник можуть продаватися до будь-якої іншої країни ЄС, крім 5-ти заявлених.

Раніше ЄС лібералізував весь імпорт із України, щоб допомогти українській економіці на тлі повномасштабного вторгнення Росії. Ці п’ять країн стали транзитними маршрутами для українського зерна, яке не могли експортувати чорноморськими портами через війну.

Паралельно Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина зобов’язалися скасувати свої односторонні заходи щодо пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника, а також будь-яких інших продуктів, що надходять з України.

У Єврокомісії впевнені, що, вирішуючи проблеми фермерів у сусідніх з Україною державах-членах ЄС, ці заходи зберігають можливості Києва експортувати своє зерно, яке має вирішальне значення для забезпечення продовольством світу та зниження цін на продовольство через величезні економічні проблеми, що виникли внаслідок російської агресії.

Наразі офіційної заяви від Єврокомісії з приводу продовження заборони ще не було.

Раніше в міністерстві аграрної політики України заявляли, що домовляються із представниками ЄС про припинення заборони на імпорт до 5 східноєвропейських країн. “Буде заборона – ми отримаємо не зменшення проблеми, а лише її збільшення”, – сказав український міністр агрополітики Микола Сольський.

Минулого тижня Угорщина попросила ЄС продовжити обмеження на імпорт українських зернових та олійних культур для п’яти східноєвропейських країн щонайменше до кінця 2023 року. Польща також виступала за таке рішення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *