Підтримка для НАТО: Чим ознаменується візит президента Румунії до Японії

У низці західних ЗМІ перебування президента Румунії Клауса Йоханіса з офіційним візитом у Токіо вже названо «історичною подією». Як стверджують деякі аналітики, глава румунської держави зможе домогтися підписання договору про принципово нові партнерські угоди між Японією та Північноатлантичним альянсом. Чи так це?

Раніше Йоханніс, відомий своєю розважливістю, неодноразово заявляв, що його відвідування Японії матиме характер «подорожі до дружньої для ЄС країни». При цьому він категорично відмовлявся навіть прогнозувати попередні перспективи цього візиту. «Я намагатимусь зробити все, щоб гідно представити Євросоюз та НАТО у Токіо», – дипломатично сказав номінальний лідер Румунії.

І мав рацію. Вже в перший день свого офіційного візиту до Токіо Йоханіс на зустрічі з головами обох палат парламенту Японії домовився про можливість стратегічної співпраці між Японією та Румунією. Передбачається, що найближчим часом на основі цих консультацій японська сторона виділить Бухаресту додаткові фінансові кошти на забезпечення енергетичної та військової безпеки румунської держави.

«З огляду на те, що Румунія є активним членом Північноатлантичного альянсу і знаходиться поблизу зони українсько-російського конфлікту, така допомога з боку Японії може стати незамінною для окремих структур НАТО, – сказав у коментарі кореспонденту EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – У цьому випадку можна сміливо говорити про те, що Західний військовий блок в особі Румунії отримає суттєву підтримку з боку японської влади та японського бізнесу». Інших деталей аналітик розкривати не став.

Як би там не було, Йоганніс має намір обговорити з японським прем’єр-міністром Фуміо Кісідою перспективи двосторонньої співпраці Бухареста та Токіо в галузі технічних інновацій. Передбачається, що це стане черговим кроком на шляху до зближення Японії та НАТО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *