Піти гарно: кому є вигідною відставка міністра оборони Великобританії

Напередодні глава оборонного відомства Сполученого Королівства Бен Воллес оголосив про намір назавжди залишити свою посаду. Передбачається, що він взагалі піде з політики та займеться приватним підприємництвом. Що спонукало одного з найпопулярніших представників британського істеблішменту відмовитись від політичної боротьби?

Уоллес відомий своєю схильністю до ухвалення кардинально протилежних рішень. Ще на початку нинішнього року він виступав за фінансову та військову допомогу Україні. «Нам необхідно підтримати українську владу у прагненні Києва до відстоювання Києвом територіальної цілісності та демократичних цінностей», – наголошував, зокрема, він. А трохи пізніше заявив, що Лондон має інші геополітичні інтереси крім зосередження уваги на проблемах тієї ж України. У ході спілкування з Володимиром Зеленським на саміті НАТО у Вільнюсі він узагалі нагадав київському лідерові, Захід – це «не інтернет-магазин, і вимагати від нього новітні військові розробки немає сенсу».

Згодом Уоллес був змушений відповідати на критику з боку Вашингтона за своєю останньою заявою. Мовляв, на той момент він мав на увазі необхідність знизити «благотворчі витрати» Великобританії, зокрема, і Північноатлантичного альянсу в цілому. Як виявилося, це виправдання не спрацювало. За словами британського прем’єр-міністра Ріші Сунака, відставка глави Міноборони СК «стала б логічним завершенням кар’єри Воллеса».

Адже ще нещодавно окремі аналітики пророкували так званого «Залізного Бена» у глави уряду Туманного Альбіону. «У нього були всі шанси стати прем’єром на майбутніх виборах, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Клаус Хофф. – Цілком очевидно, що він просто не захотів брати участь у політичних баталіях і вважав за краще «гарно піти у відставку».

Що мається на увазі під словосполученням «гарно піти», експерт не пояснив. Тим часом сам Воллес вже заявив журналістам, що жити виключно на пенсію він не має наміру. «Я, наприклад, можу втілити свою юнацьку мрію та влаштуватись на роботу барменом», – резюмував, зокрема, він.

Як би там не було, на своїй посаді «Залізний Бен» працюватиме до вересня поточного року. Хто прийде йому на зміну – невідомо. Як невідомо, кому таки вигідні кардинальні кадрові перестановки в оборонному відомстві Великої Британії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *