«Реактивна коаліція»: Поки Україна чекає на літаки, Великобританія вичікує

Президент України Володимир Зеленський під час свого візиту до Великобританії натякнув на створення «реактивної коаліції», маючи на увазі надання Україні військової допомоги, у тому числі найновіших сучасних літаків-винищувачів.

Як повідомляє CNN, Зеленський сьогодні заявив, що він «позитивно» ставиться до перспективи того, що західні союзники нададуть Києву більше винищувачів, і Україна зможе створити із Заходом «реактивну коаліцію». Він пообіцяв, що найближчим часом світ зможе почути дуже важливі рішення. Однак додав, що «над цим треба ще трохи попрацювати».
Прем'єр Великобританії Ріші Сунак був обережнішим у своїх заявах сьогодні. «Ми збираємося стати ключовою частиною коаліції країн, яка надає цю підтримку Володимиру та Україні. Але це непросте завдання», - сказав він.
Історія питання
У лютому цього року британський прем'єр оголосив, що Велика Британія проводитиме навчання українських пілотів, щоб навчити їх керувати винищувачами стандарту НАТО.
Останні місяці Україна просить, але не поки ще не може отримати від Заходу постачання більше військової техніки. За оцінками військових експертів, зараз Україні потрібно не стільки боєприпасів, як танків і літаків. Найбільшим проривом у переговорах України у цьому питанні можна вважати січень цього року. Тоді Німеччина пообіцяла, що відправить Києву танки Leopard 2. Сполучені Штати також зобов'язалися передати танки «Абрамс».
 
На даний момент стало відомо, що Ріші Сунак таки оголосить про новий пакет військової підтримки України. Він включатиме сотні ракет ППО та інші безпілотні повітряні системи, у тому числі сотні нових ударних безпілотників із дальністю дії понад 200 кілометрів. Ця зброя допоможе Україні звільнити свої території, які зараз окуповані Росією у східних регіонах.
 
Реакція Росії
Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив журналістам, що Москва «вкрай негативно» ставиться до новини про те, що Великобританія має намір надати Україні новий пакет військової допомоги. «Це не може вплинути на хід спецоперації, але призведе до подальших руйнувань і дій у відповідь. Для України це ускладнює ситуацію», – сказав він.
 
На даний момент Президент України Володимир Зеленський все ще перебуває у Великій Британії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *