Реальні терміни, в які Україна може стати членом ЄС: скільки треба чекати?

Рішення про початок переговорів щодо вступу в ЄС прийнято, а що далі? Є певні процедури, календар функціонування і вперте небажання певних членів Євросоюзу впускати в організацію Україну. То ж який прогноз надалі?

Календар євроінтеграції на наступний рік такий:

  • 1 лютого – Відбудеться саміт, під час якого буде виділено 50 млрд євро на підтримку України на найближчі 4 роки. Це мусило статись ще у грудні, але угорське вето зашкодило процедурі. Тому 1 лютого є намір відкинути право вето Угорщини на законних підставах.
  • До початку весни – Україна мусить виконати всі додаткові вимоги, які прописала Єврокомісія в листопаді 2023 року. Три з них вже опрацьовані залишилось закінчити з законом про лобізм. Це направлено на те, щоб лобізм олігархів тримати в рамках, але при цьому не обмежувати громадську адвокатську діяльність. 
  • Березень – Отримання проміжного звіту від Єврокомісії з оцінкою виконаних вимог. Вважається, що в ньому одразу ж буде затверджено рамки переговорів. На цьому моменті знову повстане проблема з Угорщиною, і як її можна вирішити, ще не відомо. 
  • Приблизно травень – Офіційне відкриття переговорів з першою міжурядовою конференцією. 
  • Червень – Вибори у Європарламент.
  • Літо-осінь –  Вибори голови і членів Єврокомісії. Оскільки чинний склад за законом має право працювати до кінця жовтня, нові представники до цього періоду мають бути вже обрані.

Головна проблема полягає у тому, що у другій половині 2024 року у Раді Євросоюзу головуватиме саме Угорщина, тому для України краще пришвидшити всі можливі процедури до липня. 

Шеренга випробувань

Далі Угорщину в якості головуючої країни змінить Польща, станеться це на початку 2025 року. Саме в той період відбуватиметься планування бюджету до 2034 року. В ньому будуть закладені і кошти на розширення ЄС та прийняття нових членів. 

Під час переговорів українське законодавство підлаштовуватимуть до всіх європейських стандартів та політик з нормами і підходами Євросоюзу. Вимоги щодо необхідних змін Україна не зможе ігнорувати або опротестовувати, адже тут вмикається принцип  “take it or leave it” – “або приймаєш все, або вибуваєш”. 

Передбачається, що головна увага зосередиться на правилах конкуренції, стандартів у сфері екології, технічних стандартів, соціальної політики. Прекрасно, якщо бізнес вже зараз почне готуватися до змін, бо основні принципи в ЄС такі:

  • свобода руху товарів;
  • свобода послуг;
  • свобода переміщення капіталів;
  • свободи переміщення громадян.

Саме для забезпечення цих вимог ЄС вимагає зміни законодавства кожного свого члена. 

Наскільки швидко відбуватимуться всі етапи, насамперед залежить від України. Треба усвідомити, що тут почнеться багато маніпуляцій на кшталт “знищення вітчизняного виробника”, “ліквідацію середнього і малого бізнесу” та ін.

Також спеціалісти зазначають, що під час прийняття України ЄС змінить направленість, порірвняно з аналогічними процеси євроінтеграції попередніх членів, коли європейські країни намагали захистити себе від численних шукачів праці. Навпаки, зараз Європа зацікавлена в тому, щоб втримати українців у європейських країнах, а не обмежити їх право працювати там, бо це має прекрасні перспективи для економіки самого ЄС. 

І коли?

Попри заяви, що всі процедури можна буде завершити за 2 роки, експерти вважають, що процес в такі короткі терміни залагодити не вдасться. Прикладом може стати минулорічний оптимізм про виконання семи вимог до кінця 2022 року, які Україні змогла виконати лише до кінця 2023-го. А далі вимог і етапів буде набагато більше. Тим більше, що скрінінг на пізніших етапах буде детальнішим. Скоріше за все, зауважень теж буде немало, особливо, якщо врахувати, що підготовка з боку України буде швидкою. 

Що ж стосується угорського вето, то на цей фактор Україна вплинути не може ніяк, тому розвʼязання повністю залежить від самої Європи: треба, щоб інші члени мали прихильність до України і рішучість відстоювати це всередині союзу. 

Насправді, завдань і викликів на цьому шляху перед українською владою безліч, і все залежить від політичної волі обох сторін. Проте, якщо цей шанс буде змарновано, то другого точно не буде. Чи вийде скористатися ним, покажуть найближчі роки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *