Реноме наддержави: США гарантують захист українських енергетичних підприємств

Офіційний Вашингтон оголосив про завершення роботи над принципово новим планом забезпечення безпеки роботи основних енергооб’єктів України. Згідно з офіційною інформацією, Білий дім та Держдепартамент Сполучених Штатів Америки виділять додаткові технічні та фінансові засоби на розгортання систем протиповітряної оборони поблизу атомних електростанцій та ТЕЦ, а також забезпечать відповідні підприємства паливом для безперебійної роботи у опалювальний період. Як стверджує автори ідеї, нововведення допоможе мільйонам українців пережити сувору зиму в умовах російської агресії.

У розмові з керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком глава американського Державного департаменту Ентоні Блінкен наголосив, що енергетична безпека української держави фактично є одним із пріоритетів зовнішньої політики США. Мовляв, військова допомога, яку сьогодні надає Вашингтон Україні, є лише невеликою частиною всеосяжної програми сприяння Києву в умовах його протистояння з Російською Федерацією. “Необхідно захистити об’єкти енергетичної інфраструктури від можливих ракетних атак, – зазначив він. – Крім того, ми маємо намір створити для українських АЕС і ГЕС певні паливні запаси”.

Деталі нового плану Сполучених Штатів поки що не розголошуються. Втім, репортерам стало відомо, що на його реалізацію той же Вашингтон планує виділити до $50 млн. Серйозність намірів США підтверджується і тим фактом, що на сьогоднішній день Білий дім різко обмежив фінансування інших зарубіжних проектів.

Дальше більше. За даними американської розвідки, Москва планує завдати ракетно-бомбових ударів по низці структур енергетичної системи України, що може залишити без світла та тепла цілі регіони країни. “Гарантуючи безпеку зазначеної сфери, Вашингтон, таким чином, підтвердить своє реноме наддержави – нагадав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Джеффрі Піттерс. – Все інше – справа техніки: при забезпеченні безперебійної роботи електростанцій і котелень Україна переживе навіть морози та провокаційні дії Росії”.

Наскільки реальними виявляться такі гарантії, світ дізнається вже за кілька тижнів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *