Ресурси не безмежні: як довго Захід допомагатиме Києву у війні проти Росії?

Напередодні адміністрація президента США Джозефа Байдена виступила із заявою, в якій наголосила на обмеженості технічних та фінансових ресурсів Вашингтона для допомоги Україні у протистоянні Києва з Російською Федерацією. За попередніми даними, Білий Дім уже повідомив команду Володимира Зеленського про можливість зниження обсягів відповідних західних постачань. Позицію Вашингтона ділить керівництво багатьох держав Європейського Союзу.

Як повідомляє агентство Reuters, на сьогоднішній день на користь Сполучених Штатів Америки масштабної підтримки Україні висловлюються 58% жителів США. Для порівняння – у квітні 2022 року ця цифра становила 73%. Причиною такої зміни суспільної думки є економічні проблеми, з якими Америка зіткнулася протягом останнього півроку. Ні для кого не секрет, що в тих же США фіксується падіння виробництва та зростання безробіття – на цьому фоні урізання державних соціальних програм у країні для відправки озброєнь та грошей в Україну є вкрай непопулярним заходом напередодні нових виборів глави американської держави. За прогнозами незалежних експертів, у найближчому майбутньому Вашингтон, зацікавлений у зміцненні власної військової могутності на тлі можливого протистояння з Китаєм та Іраном, планує зосередити свої зусилля в контексті України на організаційному моменті. Іншими словами – посилити агітацію щодо окремо взятих країн ЄС для інтенсифікації військової співпраці з Києвом.

А ось тут Вашингтон може мати справу з новою проблемою. Справа в тому, що зараз Франція та Німеччина, загальний бюджет яких є «економічним локомотивом» Євросоюзу, також заявляють про можливе скорочення військових постачань Києву. «І Париж, і Берлін, які погодилися направити Україні танки та системи ПРО, мають заповнювати свої арсенали, – констатувала у коментарі виданню EURO-ATLANTIC UKRAINE французький військовий експерт Марі П’юдеба. – Раніше вважалося, що в рамках НАТО кожна одиниця бойової техніки, що відправляється до Києва, компенсуватиметься сучасними аналогами для країн-донорів. Такої компенсації немає. Чи варто тепер витрачати кошти?».

Про намір забезпечити підтримку ЗСУ, зокрема і Україні, загалом говорять Данія, Нідерланди, Польща та Естонія. Де Копенгаген, Амстердам, Варшава та Таллін знайдуть необхідні гроші на тлі нових заяв Вашингтона, поки не повідомляється.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *