Російський літак перехопив польський: всі деталі

Інцидент стався минулого тижня. Він був розцінений, як провокація ПС Росії щодо НАТО. Повітряного бою вдалося уникнути, проте відповіді на рівні політики не уникнути. Як все відбувалося, читайте далі.

Коли і де

Ситуація сталася 5 травня, в пʼятницю. Цими днями проходила планова операція від агенції ЕС з безпеки зовнішніх кордонів Frontex. Вона полягала в патрулюванні повітряного простору силами польської Прикордонної служби у співпраці з Румунією. 

Кого атакували

Безпосередньо патруль проводив польський двомоторний літак L410 TURBOLET. Коли він пролітав у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем, відбулося НП. До кордону з Румунієї на той час було приблизно 60 км.

Як виглядала атака

 Атака була завдана винищувачем четвертого покоління СУ-35. Його основні риси – маневреність і багатофункціональність. Він виконав дуже небезпечний маневр, а саме: проліт перед носовою частиною L410 TURBOLET на відстані приблизно 5 метрів. Цей маневр був повторений тричі. Враховуючи швидкості обох літаків, ризик зіткнення був надвисоким.

Основна небезпека

Через проліт в безпосередній близькості польський Turbolet L-410 потрапив у штучно спровоковану турбулентність і став через це некерованим. Літак почав втрачати висоту. 

Завдяки високій компетентності польських військових пілотів вдалося відновити контроль над Turbolet L-410 і вивести його на достатню висоту, щоб здійснити нормальну посадку в аеропорту Румунії за 26 км від Констанци. Всі члені екіпажу залишились неушкодженими. Посадка відбулася о 13-50.

Військова загроза

Патрулювання, як і завжди, відслідковувалося системами спостереження НАТО, тому в бойову готовність було приведено такі бойові літаки:

  • 2 – від ВПС Румунії;
  • 2 – від ВПС Іспанії.

Вони входять до складу бойової служби повітряної поліції. Наказ про приведення в готовність було віддано Обʼєднаним центром повітряних операцій НАТО, який знаходиться в Торрехоні (Іспанія). Проте, втручання не знадобилося. 

Реакція

Першими відреагували польські політики, які впевнені, що це була спланована акція провокативного характеру. Це вже третя подібна акція зі сторони РФ за останній місяць. Дві попередні були наступні:

  • Початок квітня: два російські СУ-27 було зафіксовано над повітряними водами Румунії відповідальності НАТО. Їх вдалося витіснити винищувачами F-16.
  • Кінець квітня: 3 військові літаки ВПС РФ були перехоплені НАТО в міжнародному повітряному просторі над Балтійським морем.  

Експерти зазначають, що Росія діє все більш зухвало і агресивно. Поки що відповіді на ці провокації не було, проте ситуація стає все більш напруженою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *