Російські гроші перенаправлять в Україну

Європейська Спільнота підтвердила призначення заморожених російських активів для підтримки України та закликала Єврокомісію швидше представити свої пропозиції.

Сумма все більша

Західні санкції, введені у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну, призвели до заморожування приблизно 300 мільярдів доларів, які належали Російському центральному банку. З цієї суми, за даними бельгійського уряду, близько 180 мільярдів євро зберігаються в Euroclear, найбільшому в світі депозитарії цінних паперів зі штаб-квартирою в Брюсселі.

Лише за перші девʼять місяців 2023 року доходи з російських активів становлять 3 млрд євро. Для порівняння в 2022 році за цей же період сумма була в рази меншою – 347 млн євро. Така різниця виникла через зростання процентних ставок. 

Попри ризики

Не дивлячись на те, що процентні кошти ростуть, зняти їх російські клієнти не можуть, адже санкції не дозволяють цього зробити. Тому фінанси постійно реінвестують, збільшуючи прибуток Euroclear від цих інвестицій.

Посадовці ЄС розглядають можливості перерозподілу накопичених коштів на користь України. Але Європейський центральний банк застерігає, що доступ до цих коштів може негативно вплинути на євро. Незважаючи на це європейські лідери, які зібралися на саміті в п’ятницю, підтримали таку схему і закликали Єврокомісію “прискорити роботу з метою подання пропозицій”.

Планується представити ці плани на початку грудня. Країни-члени ЄС, включаючи Німеччину, яка раніше висловлювала сумніви у безпечності таких дій, стали підтримувати цей захід, після того як міністр фінансів США Джанет Єллен підтримала ідею зняття вершків з непередбачених прибутків. “Група семи” також висловила свою підтримку цим планам.

Етап за етапом

Естонія, одна з ініціаторів цих заходів, вказала на важливість того, щоб Росія відшкодувала завдані Україні збитки. Вона заявила, що “відновлення збитків, завданих Росією, має бути оплачено Росією”, і відзначила потребу денонімувати ці кошти в євро.

Очікується, що пропозиції, які представить Єврокомісія у грудні, роз’яснять юридичні зобов’язання щодо непередбачених прибутків. З наступного року почнеться черговий етап, спрямований на розробку відповідного законодавства для фактичного перерозподілу цих коштів на користь України, очікується на наступний рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *