Російські шпигуни провалили місію у Фінляндії

Росія продовжує тонути в процесі ізоляції від світу. Лише кілька тижнів тому пролунав скандал щодо видворення російських дипломатів, спійманих на шпигунській діяльності, з Німеччини, як подібна ситуація повторилася у Фінляндії. Звідси висилають девʼять дипломатів російського посольства за порушення вимог щодо дипломатичної місії.

В чому причина

Ситуацію прокоментував заступник начальника служби безпеки Фінляндії Турунен. Він назвав її значним провалом з боку розвідки РФ. 

Офіційна хронологія подій така:

  • У фінському місті Марієгамн невідомі зірвали поштову скриньку консульства. Після цього у вікно кинули пляшку, і шибка розбилась. 
  • Росія затребувала реакції уряду Фінляндії щодо “акту вандалізму”.
  • Москва прийняла рішення про замороження рахунків дипломатів із Фінляндії, які працюють в Росії.  

Результатом стало те, що в Росії закриваються відділення генконсульства Фінляндії в таких містах:

  • Санкт-Петербург;
  • Петрозаводськ;
  • Мурманськ.

Всі вони функціонували ще з 90-х років. Політична причина очевидна: Росія не може сприйняти і вибачити вступ Фінляндії у НАТО.

Цивілізована відповідь

У Фінляндії пройшло засідання комітету зовнішньої політики та політики безпеки. Там було ухвалено рішення про депортацію девʼятьох російських послів. Підставою стало порушення РФ Віденської конвенції про дипломатичні відносини між країнами. 

Таким чином Росія свідомо поглиблює ізоляцію з Заходом. Сенсу в таких діях світові політики не знаходять. Найбільше це нагадує безсенсовну агонію тварини, яка сама себе кусає від болю і відчаю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *