Росія готується атакувати Японію?

Весь російський флот Тихого океану підняли за тривогою. Причиною стала позачергова перевірка боєготовності тихоокеанського флоту, авіації для ураження цілей великої дальності та атомних підлодок. І Росії дійсно є чого боятись.

Причиною термінової підготовки є наказ Міністра оборони РФ Шойгу. Основною метою навчання є нарощування здатності щодо відбиття агресії зовнішнього ворога. Будуть проведені пуски ракет по таким обʼєктам:

  • корабельні ударні групи;
  • наземні обʼєкти.

При цьому будуть задіяні сили авіації і підлодки. 

Брязкання зброєю

Сам Шойгу пояснює, що це потрібно для перевірки здатності протистояти ворогу під час висадки десанта на південь Курил та острів Сахалін. Перше завдання флоту в такій ситуації – це не дозволити противнику заволодіти оперативно важливою частиною південної акваторії Охотського моря. 

Не безпідставний страх

Курильські острови давно залишаються спірною територією. З 1945 року Японія здебільшого мовчала щодо цих земель, але зараз, коли РФ ослаблена війною в Україні, вимоги про повернення почали звучати гучніше і частіше. 

Восени 2022 року до цієї тенденції приєдналася і Україна, признавши Курили окупованою частиною Японії. 

Вулкан вже вирує

На початку 2023 року стало зрозуміло, що питання визріває з новою силою, адже Китай, який вважається однією з найбільш дружніх до Росії країн, змінив риторику: ще з правління Мао Цзедуна Пекін називав це японськими територіями, а в квітні позиція оновилась. Тепер китайський уряд оголосив нейтралітет. 

Тож демонстрація сили Тихоокеанським флотом РФ є явною ознакою занепокоєння Кремля з приводу можливих експансивних кроків Японії в майбутньому, бо зараз для цього найбільше підходящий час за останні 78 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *