Росія грає на хід вперед: як Путін обходить санкції

Санкційна війна – це така собі шахова партія, в якій Росії періодично ставлять шах, але вона вміло ухиляється від мату. Цього разу Кремль зміг впоратись із санкціями на нафту та газ, залучивши ряд африканських країн.

У лютому почали діяти чергові санкційні обмеження, які лімітують обсяг імпорту російських нафтопродуктів в Європейський Союз. Ще двома місяцями раніше було обмежено закупівлю від РФ нафти як сировини. Очікувалося, що разом ці два обмеження будуть мати ефект нокдауну для країни-агресора

Але виникла проблема: в той час, як цивілізований світ намагається “грати в шахи” з Росією за правилами шахової дошки, Кремль нехтує всіма правовими нормами, а у якості пішаків використовує образну біту.

Пішаки в чужій грі

У січні на нафтовому ринку зафіксовано дивну подію: в Тунісі та Марокко зненацька стався сплеск закупівель продуктів з нафти, який неможливо співставити з потребами цих країн. Дивно (насправді, ні), що хронологічно це якраз передувало введенню обмежень на закупівлю нафти у Росії. 

Згодом в таких же діях були помічені ще деякі північноафриканські країни, наприклад, Алжир та Єгипет. При цьому експерти запевняють, що ніякого ренесансу в нафтопереробці в цьому регіоні не спостерігається, не задіяно нових технологій чи значних підприємств, які могли споживати хоча б частково ці обсяги нафтопродуктів.

Лише Туніс, який кілька років не був покупцем російської нафти, у січні закупив 2,8 млн барелів, а імпорт Марокко у січні зріс з 600 тис до 2 млн барелів. Про те, що це не може бути простим збігом обставин, не варто пояснювати.

Пошуки лазівок

Після того, як треті країни купують у РФ нафту, вони продають її у змішаному вигляді в певних процентних відсотках разом зі своєю. Відслідкувати це важко, і при цьому чітко не нормується. Наприклад, якщо у вантажі буде 51% сировини з Тунісу і 49% – з Росії, то такий експорт вже не буде недозволеним

До того ж, вищеназвані країни можуть залишати експортовану російську нафту собі, а натомість продавати власну. Крім того, пожвавилася контрабанда російських нафтопродуктів: кілька суден, що незаконно перевозили нафту, були затримані, а про кількість незатриманих можна тільки здогадуватися.

Аналітики вважають, що на даному етапі Росія переграла світ, адже така тенденція в подальшому зведе нанівець весь ефект від санкцій на нафтопродукти. Тоді ціль швидко позбавити Росію фінансів, які вона використовує для війни, залишиться недосяжною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *