Росія знову програла: її нафту в Німеччині замінять казахською

Німеччина стала другою країною за розміром допомоги Україні після США, що одразу відобразилося на “енергетичних” відносинах з Росією. Але кремлівський шантаж нафтопродуктами не дав очікуваного результату. І якщо минулий опалювальний сезон ФРН витримала з великим ризиком для економіки, то до наступного почала готуватися вже зараз. Тому стало відомо, що Президент Казахстану працює з німецьким урядом, щоб ця європейська країна стала одним з основних покупців нафти в поточному році.

Незамінних немає

Вже з січня 2023 року ця стратегія набирала обертів: Казахстан транспортував близько 90 тис. тонн нафти для переробки на завод в Шведті. Оскільки російські нафтопродукти потрапили під ембарго, Німеччина охоче прийняла пропозицію казахстанської сторони. Таким чином вирішилися одразу дві нагальні проблеми:

  • зменшили ризик енергетичної кризи;
  • ліквідували механізм маніпуляцій Росії та отримали автономію в ухваленні політичних рішень.

Фатальна помилка

Президент Казахстану Токаєв обрав логічний момент для налагодження “сировинних” відносин з Європою: Росія змушена змінити вектор пошуку партнерів, звільняючи гігантський сегмент ринку. Тільки до кінця поточного року казахстанський уряд готовий надати Німеччині нафту обсягом понад 1 млн тонн.

Через це у Казахстані відбувається активне збільшення масштабів видобутку нафтопродуктів. У той час, коли Росія швидко втрачає доходи від нафтової галузі, її сусіди розширюють економіку за рахунок стратегічного фіаско Кремля.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *