Росія має намір змінити свій кордон, відтявши частину у Литви та Фінляндії

Якщо раніше залишалися ті, хто зі скепсисом ставився до перспективи подальшої експансії Росії в Європу, то тепер всі ілюзії розвіяно: в РФ заявили, що вони змінюють свої кордони. Робитимуть це в односторонньому порядку. Надії на те, що Кремль може задовольнитися Україною і на цьому зупинитися, більше немає навіть у самих невиліковних оптимістів.

Йдеться про морський кордон між Росією з Фінляндією і Литвою. І робитиметься це в односторонньому порядку, тому про такі наміри не повідомили навіть ті країни, які безпосередньо задіяні в цій справі. Документ, в якому про це йдеться, підготований Міністерством оборони Росії. 

Вже ведеться юридична робота над тим, щоб оголосити своїми внутрішні морські води в східній акваторії Фінської затоки, а також води недалеко міст Балтійськ і Зеленоградськ (обидва знаходяться в Калінінградській області). 

Масштаби змін

Йдеться про конкретні географічні координати тих точок, які визначають положення вихідних ліній для вимірювання ширини моря, яке входить до РФ, а також – тієї зони, яка прилягає біля узбережжя та островів. Це відбудеться на кордоні з такими країнами:

  • Фінляндія – зона островів Йяхі, Соммерс, Голланд, Родшер, Малий Тютерс, Віргунд, а також територія недалеко північного вхідного мису Нарви.
  • Литва – зона Куршської коси в районі Гданської затоки, біля мису Таран, південня частина акваторії біля мису Таран, район Балтійської коси. 

Про це вказано в додатку до постанови Кабінету Міністрів РФ, яку опубліковано на державному порталі правових актів. 

Як це пояснює влада росіянам

Автори проекту дійсно вдалися до детальних пояснень, які звучать насправді дивно. Отже, причина одностороннього перегляду кордонів полягає в тому, що ті географічні координати, які зазначені в документах з 1985 року і затверджені Радою Міністрів СРСР, не відповідають географічній обстановці сьогодення. 

За їх версією, тоді використовували навігаційні карти дрібного масштабу, і це перешкоджає точно визначити зовнішню межу внутрішніх морських вод РФ. Щоб ввести новий документ в дію, попередній, який був затверджений 39 років тому, визнають як не чинний. 

В Держреєстрі зараз займаються врахуванням зміни державного кордону Росії. Міністерство Закордонних Справ після цього передасть копії нового документу на зберігання Генеральному секретарю ООН. Ними є мапи зі скорегованими по російському бажанню даними. Повністю зміни набудуть чинності в січні 2025 року.

Як це коментують в Литві та Фінляндії

Найшвидшою була реакція Президента Литви Наусєди. Він назвав це черговою гібридною атакою Кремля проти Заходу, направленою на те, щоб протестувати НАТО на предмет єдності. Відверта ескалація сталася раніше, ніж цього очікували в Європі. За самими сміливими розрахунками це повинно було статися не раніше 2025 року. 

МЗС Фінляндії відреагувало більш стримано. Тут мають намір отримати на вимогу розʼяснення, але теж вважають такий крок гібридною атакою.

Нагадуємо: Литва стала членом НАТО рівно 20 років тому, а Фінляндія – 1 рік тому. 

Чи буде напад

Про те, що наступними цілями нападу Росії станут країни-члени НАТО, йшлося давно. Багато хто був впевнений, що це будуть саме країни Балтії.

За коментарями Головного управління розвідки Міністерства оборони України, найгіршим є те, що середній період для повного захоплення країн Балтії силами Росії становить сім днів. При цьому час, необхідний для реакції альянтів, перекидання підрозділів і техніки, набагато більше, ніж тиждень. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *