Росія переміщує ядерну зброю в Білорусь: чи приведе до наслідків зневага Будапештського меморандуму?

Переміщення тактичної ядерної зброї РФ на білоруські території узаконилося підписанням меморандуму між цими двома країнами. Лукашенко зазначив, що переміщення вже почалось, хоча з моменту підписання пройшло менше тижня. Це напряму суперечить Будапештському меморандуму, учасниками якого виступали Росія, Україна, Велика Британія і США. Чи приведе таке відверте зневажання міжнародних угод до реальних наслідків?

Занепокоєння ніколи не досягне максимуму?

Реакцією з боку ЄС стала заява Голови дипломатії ЄС Борреля про те, що це може призвести до різкого стрибка в ескалації україно-російської кризи. Ріст занепокоєння ЄС з приводу розміщення боєголовок на кордонах з країнами НАТО та Європейського Союзу продовжується. Часами це все більше нагадує “останнє китайське попередження”.

Білорусь не має права голосу

За Будапештським меморандумом Білорусь повинна була усунути всі ядерні боєголовки зі своєї території і не розміщувати її знову. Основним зобовʼязанням всіх підписантів було уникнення ядерної загрози.

Окрім цього документу нинішні дії зневажають ще один міжнародний документ, підписаний Росією у січні 2022 року перед нападом РФ на територію України. В ньому зазначалось, що ведення війни такими методами повинно бути виключене, адже виграти її неможливо. 

Боррель підкреслив кілька важливих моментів:

  • Закликав Кремль дотримуватися зобовʼязань, які він дав, щоб залишатися обʼєктом права, який сприймають в світі.
  • Підкреслив, що влада Білорусі фактично стає співучасником війни проти України.
  • Дії Мінська можуть призвести до підриву суверенітету Білорусі. 

По суті, в ЄС розуміють: чинний Президент Білорусі давно неспроможний приймати рішення про долю своєї країни. 

Де шукати конкретики

Які будуть подальші кроки, з промови Голови дипломатії Євросоюзу не зрозуміло. Він сказав про рішучу та скоординовану реакцію. Чи визначились перші перші особи ЄС, якою саме вона буде, невідомо. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *