Росія: про перемогу річ вже не йде, аби остаточно не програти

Дипломатичне закінчення війни здається російській стороні все більш привабливим. Про це свідчать зусилля Кремля в напрямку примусового схилення української влади до початку переговорного процесу. 

Все за планом?

Російська пропаганда все активніше працює в українському інформпросторі. Зусилля на цьому напрямку ростуть обернено пропорційно невдачам на фронті. Зараз основний напрямок роботи – змусити керівництво України піти на поступки та розпочати переговорний процес з країною-агресором. 

Зусилля ботів зосереджено на таких думках і настроях, які потрібно зробити масовими у пересічних українців:

  • Енергетична криза неминуча, а її наслідки – фатальні для країни.
  • Влада ігнорує внутрішні проблеми України.
  • Армія РФ могутня, вона має безкінечний ресурс зброї і людей, тому солдати ЗСУ не мають шансів.

Обстріл обʼєктів інфраструктури є одним із пунктів плану цієї програми. В ідеалі очікують росту невдоволення, яке призведе до протестних настроїв серед українців, втомлених місяцями війни. Саме це може змусити владу України піти на поступки Росії і прийняти її пропозиції.

Неприємна несподіванка

Вже котрий місяць Росія стикається з тим, що опрацьований в інших країнах алгоритм не дуже ефективно показує себе в Україні. Підтримка народу у відношенні до керівного апарату – як Президента, так і командування – безпрецедентна. Навіть ті громадяни, які не підтримували існуючу владу, наразі прийняли мудру позицію збереження єдності заради перемоги. 

Відмовитись від своєї стратегії та замінити її чимось дієвішим Кремль поки що не може, але не виключено, що скоро це станеться. 

Нові часи – нові завдання

Зараз керівний центр російської пропаганди зайнятий насправді важкими до розвʼязання завданнями:

  • як плавно змінити риторику з безперечної перемоги в Україні на пояснення своєї поразки, яку, звичайно, не можна називати поразкою;
  • як виправдати масові смерті солдат на фронті, які виявилися безглуздими і безцільними;
  • як на фоні поразок продовжити риторику про непереможну і могутню країну, яку всі бояться.

Одна з головних проблем пропаганди в Росії – низька мобільність. Апарат дійсно величезний, але занадто повільно реагуючий на щоденні потреби. Це завжди залишалось “ахілесовою пʼятою” Росії, і може стати одним із факторів, які прискорять її поразку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *