Румунія запропонувала ООН план мирного врегулювання ситуації в Україні

У вівторок, 14 лютого під час своєї зустрічі з Генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гуттерішем у Нью-Йорку міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску озвучив план офіційного Бухареста щодо якнайшвидшого припинення війни в Україні та ліквідації небезпеки зосередження армійських сил Росії ,бiля схiдних кордонiв ЄС i НАТО.

За словами Ауреску, на сьогоднішній день румунська сторона розробила «чітку дорожню карту» щодо запобігання подальшій ескалації конфлікту на українській території. «Необхідно, щоб Генеральна асамблея та Рада Безпеки ООН направили Москві новий сигнал із вимогою проведення багатосторонніх мирних переговорів, – зазначив він. – У разі відмови російської влади ми пропонуємо запровадження щодо РФ додаткових дипломатичних санкцій з боку структур Організації».

Згідно з офіційною інформацією, Гутеріш вже дав високу оцінку прагненням Румунії стати гарантом відновлення миру в суміжній державі. «Ми вдячні Бухаресту за дії на підтримку українських біженців та фінансову допомогу Києву, – заявив Генсек ООН. – Чергова пропозиція румунських партнерів буде неодмінно розглянута під час найближчих засідань комісій найвищого міжнародного органу».

Нагадаємо, раніше одразу кілька країн ЄС виступили з оригінальними ідеями вирішення так званої «української проблеми». Зокрема, Іспанія та Франція посилили угруповання своїх військ на сході Євросоюзу, а Польща, Чехія та Словаччина висловилися за надання Києву додаткової масштабної військово-технічної допомоги.

«Оригінальна ідея Бухареста в даному контексті полягає в тому, щоб абстрагуючись від можливої участі сил НАТО в конфлікті в Україні максимально вплинути на зниження активності сил РФ в регіоні, – сказав румунський військовий експерт Тудор Попеску. – Іншими словами – зупинити війну виключно силами та впливом міжнародної дипломатії».

Тим не менш, точної дати прийняття до обговорення румунської ініціативи Гутеріш не назвав.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *