«Різкий поворот»: Норвегія дозволила пряме постачання зброї в Україну

Влада Королівства Норвегія (КН) оголосила про повне зняття обмежень на продаж великих партій зброї офіційному Києву. Згідно з інформацією, Осло прийняло таке рішення після тривалих консультацій у Стортінгу (парламенті) країни. Заявники ідеї стверджують, що саме допомога норвезької держави значно сприятиме зміцненню обороноздатності України загалом та ЗСУ зокрема. Незалежні експерти висловили думку, що саме таким чином Норвегія робить різкий поворот у своїй зовнішній політиці.

Чому? Відповідь на це питання дуже проста. Прийнявши рішення про поставки зброї в Україну, уряд Королівства порушив (або скасував, як кому більше подобається) відповідні положення внутрішнього законодавства. Згідно з рішенням Стортінгу 1959 року, КН не має права продавати зброю та боєприпаси в ті країни, де в даний момент відбуваються війни чи розгортаються локальні конфлікти.

Раніше норвезькі компанії відмовляли в укладенні контрактів з Лівією, Сирією, Іраком, Сомалі та Суданом. Для України вони, мовляв, знайшли “щілину”. “Ми не вважаємо, що зараз на українській території йде війна в прямому сенсі цього слова”, – йдеться в оголошені уряду Норвегії, оприлюдненому напередодні. – Скоріше, тут можна говорити про відбиття Києвом терористичного нападу з боку Російської Федерації”. Незважаючи на те, що, можливо, вже відбулися зміни в законі, у цьому конкретному випадку йдеться виключно про Україну – іншим країнам, на території яких тривають бойові дії, Осло зброї продавати не буде.

Слід зазначити, що КН надавало певну допомогу українській державі і раніше. Згідно з відкритою інформацією, лише у 2023 році Осло передало на військові потреби Києва 11 млрд крон (понад 1 млрд доларів). Крім того, Норвегія регулярно надсилає кошти на відновлення економіки України та направляє в регіон гуманітарні вантажі.

Таким чином, чи є нове рішення норвезького парламенту історичним? Можливо, так. “Вперше за багато років Королівство продемонструвало здатність робити свій вибір без оглядки на партнерів у атлантичній коаліції”, – сказав в спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Янніс Пападоніс. – Ні для кого не секрет, що раніше Північноатлантичний альянс квотував торгівлю зброєю, яку здійснювали його країни-члени. Тим не менше, не виходячи за межі внутрішніх правил НАТО, Норвегія заявила про себе як про потужного гравця у сфері військових поставок. Гравця, з яким можна, а головне, потрібно рахуватися”.

Щодо масштабів зазначеної ініціативи залишається тільки здогадуватися. Передбачається, що поставками зброї займуться одразу три великих норвезьких виробника. Більше того, до справи можуть долучитися і відносно невеликі трейдери. Для цього їм потрібно буде звертатися в МЗС КН за спеціальною ліцензією.

А от тут варто зробити уточнення. Як передбачається, отримати таку ліцензію буде непросто. За офіційними даними, всі дозволи на прямі продажі будуть видаватися індивідуально в кожному конкретному випадку. Іншими словами, заявки чекає ретельне розглядання, а сам процес торгівлі буде перебувати під найсуворішим контролем з боку уряду та інших наглядових органів.

Все інше – справа часу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *