Річний огляд подій в Україні за 2023 рік

Поточний рік став у всіх сенсах одним із найважчих за всю історію незалежності України. До приходу Нового року варто підвести підсумки і зрозуміти, з якими надбаннями і втратами країна входить в рік 2024. 

Економіка

Після минулорічного шоку, коли багато підприємств просто не працювали майже місяць, а логістичні шляхи руйнувалися і будувалися наново, 2023-й став періодом демонстрації стійкості. Якщо у 2022-му зафіксоване падіння сягнуло 29%, то цього року відбувся ріст ВВП до 4,7%. 

Ріст темпу інфляції був меншим, ніж прогнозувалося, але варто підкреслити, що такий ефект викликаний перед усім тим, що внутрішні запозичення вже перевищили план і сягнули 11 млрд лише за останні 12 місяців. Партнери ззовні надали Україні допомогу на 33,8 млрд доларів, і саме це стало основою стабільності. 

Експорт

Ударом для України стало припинення в липні дії “зернової угоди”, яка надавала змогу експортувати Чорним морем сільгосппродукцію за кордон. Хоч транспортування і продовжили наземними шляхами, це негативно позначилося на доходах і вливаннях в бюджет. Восени в цій сфері стався ще один неприємний сюрприз, який підготував теж сусід, правда, не східний, а західний: з боку Польщі було заблоковано пункти пропуску, що практично паралізувало імпорт і експорт України. Це призвело до росту цін на пальне, яке потягнуло за собою і подальший ріст цін на продукти та послуги. 

Лідери ООН зазначають, що відновлення “Чорноморської ініціативи” в тому форматі, в якому вона існувала до липня 2023 року, навряд чи відбудеться. Такий висновок зроблено на підставі спілкування з обома сторонами Генсекретарем ООН Антоніо Гутеррешем. 

Євроінтеграція

Сферою, в якій Україна святкувала заслужену перемогу, стала євроінтеграція. В першу чергу варто зазначити, що офіційно набув чинності закон про іноземні мови, згідно котрого міжнародною мовою спілкування в Україні визнано англійську. У звʼязку з цим надано безліч можливостей опановувати англійську за допомогою безкоштовних сервісів. 

В кінці року узгоджено початок переговорів про членство в Євросоюзі. Скільки триватимуть всі процедури, наразі точного прогнозу дати неможливо, бо попереду треба впровадити багато реформ і вирішити питання з тими країнами, які виступають проти членства України, такими як Угорщина та Словаччина.

Війна

Головною подією, на яку очікували як в Україні, так і у світі, був весняно-літній контрнаступ. Як показав час, запланованих цілей, які ставила перед собою Україна, досягти не вдалося. Причини досі повністю не озвучені, але військове керівництво зазначає, що партнери не поставили те обладнання, яке обіцяли. Ще одна причина – оборона, яку встигла побудувати Росія. 

З іншого боку, треба розуміти, що і РФ не здобула ніяких перемог і поставлених на 2023 рік цілей в Україні. Українські посадовці зосереджують свої зусилля на подальшій підтримці іноземних партнерів, але протягом останніх 12 місяців відбулася важлива зміна. Вона стосується того, що в країні починають більш активно запускати власний військово-виробничий комплекс, а це дасть змогу бути менш залежними від поставок ззовні. 

Українці за кордоном

Протягом 2023 року процес відтоку громадян за кордон продовжився, навіть попри те, що значна кількість громадян з різних територій відмовляється від постійного перебування в країнах, які надали їм тимчасовий прихисток. За останні два півріччя кількість осіб, які офіційно влаштувалися на роботу, зросла майже вдвічі, тому податки, які сплатили українці у бюджети інших держав, збільшились. 

В той же час багато країн, що надавали фінансову підтримку і безкоштовне житло людям, які втекли від війни, урізають програми підтримки. Цей процес стане ще інтенсивнішим наступного року, що спричинить частіше повернення в Україну через складнощі з фінансовим утриманням родин за кордоном. 

Отже, таким складним, але водночас героїчним став 2023 рік для України. Дивимось в Новий рік з надією. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *