«Самі по собі»: Чому візит Блінкена до Китаю не можна назвати «історичним»

У неділю, 18 червня, державний секретар США Ентоні Блінкен прибув з офіційним візитом до Китайської Народної Республіки. Провідні міжнародні ЗМІ присвятили цій події основні інформаційно-аналітичні матеріали. Також – вперше за останні п’ять років успішно здійснено приїзд глави американського МЗС до Пекіна. Згідно з протокольними даними, Блінкену вже влаштували «теплий дружній прийом» у Китаї. Проте з деякими застереженнями.

Слід особливо відзначити, що зазначений візит глави дипломатії США до Китаю відбувається в контексті складних відносин між Вашингтоном і Пекіном. Перш за все тому, що на даний момент Китай прагне зміцнити зв’язки з РФ, зміцнити свою валюту юань на світових біржах і, нарешті, поширити свій військовий вплив на ряд територій Південно-Східної Азії. З іншого боку, США проголосили свою нову політику «стримування» реалізації згаданих вище амбітних планів Пекіна.

Отже, як Блінкен потрапив до Китаю? Перш за все, глава американського Держдепу запропонував владі Китаю план врегулювання можливого конфлікту в районі Тайваню, вказав позицію Білого дому щодо ситуації в Україні, а також висловив думку про можливе зняття санкцій США з низки китайських компаній. Усі ці пункти глава Держдепу озвучив під час недільної зустрічі з міністром закордонних справ КНР Цинь Ганем і сьогоднішніх консультацій із членом Політбюро ЦК Комуністичної партії Китаю. Ван І.

Водночас під час обох зустрічей надії вашингтонського посла здебільшого не виправдалися. По-перше, Цінь Ган заявив західному колезі, що США не мають морального і політичного права втручатися у внутрішні справи Китаю в його відносинах з Тайбеєм. “Америці слід дотримуватися принципів “єдиної китайської держави” і відмовитися від підтримки тайванських сепаратистів”, – зазначив, зокрема, він. І додав, що відновлення широких контактів між Пекіном і Вашингтоном буде базуватися виключно на принципах взаємної поваги. Если так можно вразиться, «масла в огонь подлил» Ван І. Він сказав, що Штати повинні змиритися з думкою про багатополярність світу.

Про що саме Блінкен говорив з Ваном? Однак його суть зрозуміла: сторони намагалися обмінятися думками щодо геополітичної ситуації.

«Хто в даному випадку переконав чи влаштував його «хвилю», можна лише здогадуватися, – зазначив американський політичний оглядач Вільям Коннолі в коментарі ЄВРОАТЛАНТИЧНА УКРАЇНА. – Складається враження, що і гість, і політики, які його приймають, були «самі по собі», спочатку відмовляючись йти один одному на будь-які поступки. Хочется вірити, що в ході виста Блінкен цей стереотип буде зруйновано».

Це можливо. Передбачається, що від успіху місії нинішнього глави Держдепу США залежать майбутні переговори глави КНР Сі Цзіньпіна з його американським колегою Джозефом Байденом.

Все інше покаже час.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *