Санкції не діють

З перших місяців війни санкції стали одним із важелів, на які покладали великі надії. Російська сторона вже майже рік заявляє, що вони взагалі не діють і навіть йдуть на користь російській економіці. Міжнародні експерти висловлюють різні думки з цього приводу: хтось – в унісон з росіянами, хтось – ні. То ж дієві санкції чи ні?

Впали на коліна, але не лягли

Економісти кажуть, що найбільші наслідки санкцій відчуваються протягом перших місяців після їх введення. Три місяці – критичний період, за який частина підприємств і напрацьованих схем перестають функціонувати. Проте вже на наступному етапі спостерігається пожвавлення серед внутрішніх процесів імпортозаміщення.


В Росії за минулий рік імпортозаміщення в більшості сфер спрацювало. Це допомогло втримати макроекономічну ситуацію в країні від повного краху, який був ймовірним, проте – не обовʼязковим.


Наслідки швидкого і аврального імпортозаміщення завжди однакові: підбір вітчизняних аналогів приводить до нижчої якості товарів та продукції, що виробляється. Чим більший аврал при пошуці замінників або надшвидкому налагодженні потужностей виробництва, тим більше це відображається на якості.

Тож, на даний момент Росія впоралась з першим завданням: не зупинити виробництво в більшості напрямків.

Ніші, які звільнилися після відходу з ринків тих компаній, що тісно працювали раніше з експортом, зайняли нові.

Проте, це ніяк не розповсюджується на простих людей. Їх рівень життя значно похитнувся від санкцій та обмежень, з якими стикнулась країна. Економісти зауважують, що становище пересічних росіян найближчими роками буде лише погіршуватися навіть при самих оптимістичних варіантах розвитку подій. Однак, інтереси народу ніколи не входили в коло турбот Кремля, тому не станут приводом для внутрішніх змін.


“Нам це лише на користь!”


Саме таке гасло постійно висловлює Москва у зверненні до людей. Тим не менше, реальні показники не такі прекрасні. Наприклад, дефіцит бюджету в січні 2023 року в 14 разів більший, ніж минулого року.

Найзначніших причин дві:

  1. Зниження прибутків від продажу нафти і нафтопродуктів.
  2. Ріст витрат на ведення СВО.

Влада запевняє, що все під контролем і вживаються своєчасні заходи. Прикладом актуальності змін може служити така ситуація: через санкції завод Форд у Ленінградській області закрився, а на його базі відкрили лісопильню.

Американські сенатори у відчаї: їм більше не побачити Сизрань

Окрім економічних обмежень Росія протистоїть і санкціям стосовно конкретних осіб, впроваджених Заходом. Наприклад, Кремль підготував відповідь у вигляді заборони на вʼїзд в Росію Чаку Шумеру, Мітчу Макконнелу та ще 75 американським політикам разом з їх родинами. Таке обмеження виглядає відверто смішно, адже більшість персон зі списку легко могли б дозволити собі придбання нерухомості на російських землях, проте ніколи не виявляли бажання навіть приїхати сюди як туристи.

Фронт VS Економіка

Все частіше лунають думки з приводу того, що економічні санкції та обмеження вже не мають сенсу, оскільки режим Путіна не посипався від них. Тому Захід мусить зосередитись виключно на військовій та економічній підтримці України.

Однак, експерти зазначають, що найкритичніший етап війни вийшов з гострої фази, коли результат повністю залежав від ситуації на полі бою. Зараз почалася затяжна стадія, де одна одній протистоять дві економічні потужності: Україна + Захід VS Росія. Щоб шалик вагів змістився в потрібну сторону, треба не лише підтримувати українську економіку, а й максимально послаблювати потенціал РФ. Це справедливо вважається найменш кривавим шляхом до закінчення війни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *