Святкувати перемогу чи поразку: Брюссель VS Вашингтон

“Історична подія” – так називають рішення Євроради про початок перемовин щодо вступу України в ЄС. Проте, в такій назві більше популізма, ніж реального відображення. Насправді все не так швидко і просто, тому краще розуміти, що означає ця подія, щоб вберегти себе від розчарування в майбутньому. В чому ж проблема?

Гучні епітети при найближчому розгляді здаються дещо безпідставними з таких причин:

  • Тривалість перемовин не має чітких термінів. І це стосується навіть мирного часу і країн, в яких нема таких значних проблем, які є зараз в Україні. Коли і чим саме закінчиться ця війна, досі не зрозуміло, а військовий стан однозначно ускладнює всі євроінтеграційні процеси.
  • Рішення про початок перемовин не має жодного вирішального значення, радше воно носить символічний характер.

Тож цю подію не варто переоцінювати, бо фактично вона нічого не змінила. Позитивне в ній те, що це можна вважати певним посланням, що Україну не забувають, вона залишається на порядку денному. 

З холодною головою

Але набагато важливіше розуміти, що вступ до ЄС – це не самоціль. Насправді важливими є конкретні зміни, які принесе цей крок країні. А зміни в будь-якому випадку будуть і корисні, і не дуже. Добре, якщо звичайні громадяни, а не лише політична еліта і олігархи знають, чого треба очікувати від цих змін, а що, навпаки, треба намагатися попередити.

Щоб покращити розуміння, найкращим методом є порівняння і аналіз досвіду сусідніх країн. Причому, враховувати варто як негативний досвід, так і позитивні зрушення. Найкраще в першу чергу брати до уваги країни, які мають максимум подібностей з Україною: це і географічне положення, і ситуація з економікою, і тих самих іноземних партнерів тощо.

Наприклад, розповсюдженим наслідком членства в ЄС є скорочення власного промислового потенціалу. Знаходячись в Євросоюзі, іноді легше налагодити імпорт, ніж власне виробництво, а на економіці це відображається погано. 

Політична “всеїдність” – не плюс

Також важливо памʼятати про те, що євроінтеграційні угоди прекрасно функціонують, поки стан в країні стабільний і спокійний. Як тільки вмикаються форс-мажори, власний політичний егоїзм кожного члена, як правило, виходить на перший план. Зараз існування України – це щоденно новий форс-мажор. Про те, що наслідки цього будуть не дуже позитивними, свідчать багато аналогічних подій. Прикладом цього є безліч ситуацій, починаючи від закритих кордонів в період пандемії і закінчуючи блокуванням кордонів на КПП між Україною і сусідніми країнами. 

Саме тому дуже важливо не лише радісно погоджуватись на узгодження будь-яких директив від ЄС, а і оцінювати їх з холодною головою і відстоювати свої інтереси. Зробити це в даних умовах не так легко, як сказати, але якщо не досягти цього зараз, то потім почнуться ще більші проблеми. Отже, треба бути раціональними і поміркованими. Саме тоді факт вступу в ЄС буде корисним для України.

Зміни з-за океану

Ще одна причина того, що початок перемовин про інтеграцію в Євросоюз набув такого розголосу, – спроба загладити враження від того, що відбувається в США. А звідти позитивних новин наразі майже немає. 

Робочий візит Президента, постійні звернення до конгресменів і Байдена ситуацію не змінили. Конгресмени відправляються на різдвяні канікули, тому питання допомоги зависає ще надовго, хоча є критично важливим для України. Оскільки Конгрес не працюватиме до середини січня, а потім не почне голосування щодо фінансової допомоги Україні в перший же день, то очікувати доведеться довго. Якщо взагалі ми дочекаємось звідти того результату, який так важливий для Києва. Проте, більшість експертів вважає, що позитивні новини звідти будуть. 

Але там відбулась одна суттєва зміна, яку не варто ігнорувати. Раніше в промовах про допомогу від США лунало “стільки, скільки буде потрібно”. Зараз це звучить інакше, а саме – “стільки, скільки зможемо”. Не варто розглядати це як “зраду” і “все пропало”. Варто актуалізувати свої дії і плани згідно з новими умовами. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *