«Свіже повітря»: чи отримає Україна пакет фінансової допомоги від Іспанії?

У суботу, 1 липня, Київ із офіційним візитом відвідав прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес. Виступаючи з трибуни Верховної Ради, глава іспанської держави пообіцяв надання Україні Мадридом понад 55 мільйонів євро. У тому, що іспанська держава зможе виконати обіцянку Санчеса, міжнародні аналітики не сумніваються. Питання в тому, коли Київ отримає обіцяні кошти.

За заявою Санчеса, це відбудеться вже протягом найближчих кількох місяців. «Для подібної акції є всі необхідні умови», – зазначив він. При цьому на запитання, звідки іспанська скарбниця матеріалізує ці кошти, глава уряду Іспанії відповісти не зміг.

Втім, це питання Санчесу ставили виключно співвітчизники. Причому в самій Іспанії. Раніше чиновники іспанського фінансового відомства оприлюднили звіт про те, що бюджет цієї країни «не сприяє додатковим зовнішнім витратам». “Ми повинні контролювати кожен євро в умовах економічних проблем нашої держави в рамках бюджету ЄС”, – йдеться у документі Мінфіну Іспанії.

А саме тут варто зробити певну ремарку. Вся справа в тому, що, відповідно до того ж іспанського законодавства, відповідні бюджетні кошти можуть бути спрямовані на різноманітні закордонні проекти. Але за винятком військових аналогів. «Вихід є, – сказала у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Марі П’юдеба. – Мадрид цілком зможе спрямувати ці кошти на рахунки збройних сил України. Це дозволить Києву значною мірою зміцнити свою обороноздатність. Для ЗСУ це стане, образно кажучи, ковтком свіжого повітря». Очікується, що на відповідні кошти українська сторона зможе придбати не тільки нове озброєння, а й забезпечити безперебійну роботу своїх тилових структур. Наприклад – підприємств із ремонту та модернізації вже діючої бойової техніки.

Коли Іспанія надасть Україні зазначену допомогу, і яким чином ця допомога розподілятиметься – стане відомо вже найближчим часом. Принаймні у такому відношенні Санчес, виступаючи з трибуни Ради, дав особисті гарантії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *