Севастополь підводить голову

В тимчасово окупованому Криму пожвавішала активність підпілля. Зокрема, Севастополь став проголошувати проукраїнську позицію акціями спротиву.

Подряпини на ідеальній картинці для росіян

Антиросійські лозунги – непрямий признак того, що відбувається в Криму. У 2014 році проукраїнське населення півострова після так званого референдуму досить активно виражало своє обурення. Першочергово російська сторона кинула всі сили на те, щоб придушити таку діяльність, адже всім, хто не має моральних сил до боротьби, треба показати, ніби всі навкруги задоволені ситуацією.

Перед всією Росією факти спротиву українців приховували, адже кримчани “повернулися в рідну гавань і безмежно щасливі”. Самих “незадоволених” або ліквідовували фізично, або ламали морально погрозами, шантажем та іншими методами. Через деякий час методика терору принесла плоди, і зовнішніх проявів незгоди з анексією стало менше. До минулого року вони майже зникли.

Підпілля живе

Друга хвиля почалася з 24 лютого 2022 року. Кримчани, які є патріотами України, не могли спокійно зносити те, що відбувалося, тому підпілля задихало з новою силою: літери “Z” і “V” перекреслювалися, агітаційні плакати, які виправдовували вторгнення на материковій частині, зривалися.

Новим поштовхом стала мобілізація в Росії. Серед жителів півострова почали розповсюджувати листівки з інструкціями, як діяти у випадку, коли російська влада намагається відправити на війну. Там був перелік дієвих пунктів:

  1. Надавати інформацію ЗСУ.
  2. Ігнорувати повістки.
  3. Здаватися в полон українським солдатам.

Ці поради направлені на те, щоб зберегти життя кримчан.

Третя хвиля спротиву

Зараз розпочалася третя хвиля. Вона викликана тим, що партизани відчули: український реванш стає все більш можливим. На вулицях Севастополя мешканці помітили антиросійські написи. Їх партизани розповсюджують вночі. Через такі дії місцева влада може розглянути можливість введення комендантської години звечора до ранку, адже Кремль проявами українського спротиву задоволеним не буде.

Першими проявами були жовто-блакитні стрічки на стовпах та стінах будівель. У комунальників був наказ знімати їх якомога раніше. Тепер арсенал доповнився наступними написами: “Слава Україні”, “Росія ганьба”, “Z фашисти”, “Z звірі”. Ці наклейки помітили поблизу військових баз, де розміщуються російські солдати та техніка. Окрім того, на стіні зʼявився малюнок: стилізація абревіатури “СВО” (спеціальна військова операція) під свастику.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *