Серіал про корупцію в Європарламенті: продовження буде

Такого політичного скандалу, як на стику 2022-2023 року, в ЄС ще не було. Але здається, пік поки що не пройдено, оскільки в політичному серіалі про хабарі європейським чиновникам від Катару і Марокко випливають все нові деталі та персонажі.

Серия 1: “Білявка з яблуком спокуси”

Першим фігурантом стала Єва Кайлі – віце-президент Європарламента і представниця Греції від соцпартії. Їй в кінці 2022 року предʼявили підозру в корупції на користь Катару. Після обшуку квартири, де проживала 44-річна красуня, частково знайшли і речові докази, наприклад, сумку з 600 тис євро, які Кайлі отримала за лобіювання інтересів Катара. Результатом цього та інших злочинів стало проведення Чемпіонату світу по футболу в цій країні.

Звичайно, для політиків справа не в спорті чи спортивних досягненнях, а в реформах і законах, котрі можна “протягнути” під приводом чемпіонату. Тому корупційні важелі впливу принесли величезні дивіденди.

Серія 2: “Небезпечний говіркий підозрюваний”

Наступний персонаж – Пьер Панцері – колишній італійський депутат Евросоюза. Пройшло менше місяця після його арешту, як він погодився давати повні показання про хабарі, що він передавав. Депутат пообіцяв надати цілий перелік важливих фактів, таких як фінансові схеми та домовленості між посадовцями, країни, що задіяні в незаконних схемах, особи, які брали хабарі, тощо.

Пьер Панцері признав свою провину і погодився взаємодіяти зі слідством, що викликало напругу в високих колах Європарламенту. Він розповів, що є лідером злочинної організації, яка була створена. За таку щирість колишній депутат розраховує на помʼякшення міри покарання. До помʼякшення йому загрожувало 5 років, 4 з котрих – умовно.

Серія 3: “Ці руки нічого не брали!”

Наступним епізодом став арешт Андрео Коццоліно. Його звинувачують в отриманні користі від третіх країн в обмін на потрібні рішення ЄС. Оформити ордер на арешт було непросто, оскільки тому заважала депутатська недоторканність. Добитися позбавлення депутатської недоторканності Коццоліно було складно, але в кінці кінців це вдалося.

В Європейському парламенті він в різні періоди працював в багатьох відділах та структурах:

  • Комітет регіонального розвитку (з 2014 року);
  • Підкомітет з прав людини (з 2019 року);
  • Комітет з бюджетного контролю (2009-2012 рік);
  • Комітет по бюджетам (2009-2013 рік);
  • Комітет з петицій (2014-2019 рік).

Це дало можливість Коццоліно контактувати і налагодити стосунки з великою кількістю депутатів Європарламента, які здатні впливати на рішення, що приймаються.

На відміну від Панцері, Андрео Коццоліні свою вину цілковито заперечує і не збирається співпрацювати зі слідством.

Серія 4: “Хор невинних”

В той же період був арештований і Марк Тарабелла. В Брюсселі під час затримання йому зачитали підозру в тому, що знаходячись на посту депутата Європарламента, він протягом двох років підтримував певні позиції на користь третьої країни в обмін на гроші. Сума цих виплат за попередніми оцінками становить 120-140 тис євро.

Марк Тарабелла також не признає себе винним в тому, в чому його звинувачено. Він стверджував це і під час допросу, проведенного після арешту.

Голосам Андрео Каццоліні та Марку Тарабелла вторить і офіційна Доха, стверджуючи, що Катар не приймав участь в будь-яких корупційних схемах.

Кількість фігурантів у справі зростає. Лише при обшуках за 2 місяці було вилучено 1,5 млн євро, але зрозуміло, що основні кошти, отримані від корупційних схем, зберігаються не готівкою вдома.

Справа ризикує стати справжнім вулканом, в якому вибухне інформація про багатьох відомих персон. Це вже не звичайний злочин чиновників, а скоріше – тест європейського суспільства на дотримання законних принципів, які воно саме декларує. Якщо навіть високопосадовці брутально топчуть ці принципи, то надії на верховенство права – просто ілюзія. Але якщо всі учасники будуть покарані, значить, принципи Європарламента – не пустий звук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *