Сили ППО розповіли, чому вдалося відбити атаку в новорічну ніч

Ніч з 31 грудня на 1 січня була тривожною для українців: ще за кілька місяців до Нового року почали ширитися чутки про підготовку масованої атаки, щоб понурити Україну в темряву. Виявилось, що такі чутки були не безпідставні, бо в новорічну ніч Росія запустила 45 іранських коптерів. Проте жоден не досяг цілі. За рахунок чого це вдалося і чи варто сподіватись, що такий “фокус” сили ППО тепер будуть демонструвати щоразу?

Контроль неба

Речник Повітряних сил Ю. Ігнат розповів, що інтенсивність роботи була надзвичайною. Ефективність 100% стала можливою через активну роботу ЗРК NASAMS. Українські солдати показали, що опанували їх краще, ніж будь-хто в світі. З такою інтенсивністю ці системи, ймовірно, ще не використовували в жодному воєнному конфлікті. Перезаряджати ці ЗРК прямо під час бою і знову повторно використовувати їх – такого не демонструвала жодна армія, але вибору у ВСУ не було.

Настільки висока ефективність була можливою в першу чергу через те, що потрібне обладнання надали союзники. Ракети, якими збивали повітряні цілі, зараз є в достатній кількості, а от самих зенітно-ракетних комплексів треба більше.

Приклад Ізраїля

Щоб було зрозуміло масштаби роботи, можна порівняти площі Ізраїля з Україною: держава євреїв за площею дорівнює Львівській області, тому встановити над нею так званий “залізний купол” можна за допомогою лише одного-двух сучасних ЗРК. Щоб зробити те саме з територією України, таких ЗРК треба в десятки разів більше.

Саме тому українська дипломатія щоденно працює над тим, щоб добитися додаткових поставок комплексів ППО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *